PolicyWatch

Merete Eldrup: Øremærket barsel vigtigere end bestyrelseskvoter

Det giver mening at tænke i øremærket barsel til mænd for at få flere kvindelige ledertalenter på banen, mener Merete Eldrup, adm. direktør for TV 2, i forlængelse af et forslag fra Lederne på kvindernes internationale kampdag.

Foto: Miklos Szabo/PR/TV 2

Skal der flere kvinder i spil i topledelsen af dansk erhvervsliv, er øremærket barsel til mænd en mere fornuftig vej at gå end at bede erhvervslivet øremærke ledelsesposter til kvinder. Det siger TV 2's adm. direktør, Merete Eldrup, i et interview til Finans.

"Der sker ikke det store på ledelsesplan, selv om der er en meget høj kvindeandel, når man ser på, hvem universiteterne uddanner. Jeg er langt mere optaget af barsel end af bestyrelseskvoter, når det kommer til at få flere kvindelige ledere," siger hun, efter organisationen Lederne på kvindernes internationale kampdag har ændret kurs og nu taler for øremærket barsel til mænd i stedet for at lade det være op til familierne selv.

Ledernes Hovedorganisation foreslår at øremærke 16 ugers barselsdagpenge til faderen.

Det vil betyde, at moren kun kan holde barsel med penge fra det offentlige i 30 uger efter fødslen – mod op til 46 uger i dag. Det skal få kvinderne hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet og få mænd til at tage en længere tørn hjemme.

Minister: Det vil rykke på ligestillingen

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) har også fokus på tiden omkring familiestiftelse og barsel, når det handler om at forbedre balancen mellem mænd og kvinder i toppen af danske erhvevsliv.

"Vi ser i dag en fordeling, hvor kvinderne tager 300 dages barselsorlov i gennemsnit, og mændene tager kun 30 dage. Vi ved, at det rykker på ligestillingen, når der er en bedre fordeling mellem far og mor," siger Eva Kjer Hansen til Ritzau.

Med barsel til fædrene vil det give længere tid til kvinderne på arbejdsmarkedet og dermed en bedre livsindkomst og pension, tilføjer ministeren.

Europa-Parlamentet blev i januar enige med EU's medlemslande om at øremærke to måneders forældreorlov til hver forælder. Bliver reglen godkendt, træder den i kraft inden for tre år.

De seneste tal fra Danmarks Statistik er fra 2017, og de viser, at 17 pct. af posterne i bestyrelser og direktioner er besat af kvinder.

Denne artikel er leveret af vores søstermedie MediaWatch.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier