En del af Watch Medier

PolicyWatchonsdag8. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
15.03.2019kl. 08.00

Danmarks Statistik luger ud i bøvl: Det skal være så nemt som muligt for virksomheder

Indberetninger til Danmarks Statistik udgør en forsvindende del af de samlede byrder for danske virksomheder, men fører alligevel til store frustrationer. Vi gør alt, hvad vi kan for at gøre det så let som muligt, siger Danmarks Statistik.
Afdelingsdirektør i Danmarks Statistik Søren Schiønning Andersen. | Foto: PR
Afdelingsdirektør i Danmarks Statistik Søren Schiønning Andersen. | Foto: PR
af STEFFEN MOSES

På selv den smukkeste forårsdag kan en indberetning til Danmarks Statistik sende mørke skyer ind over humøret hos medarbejdere i danske virksomheder.

Som Henrik Ramlov Hansen, partner i firmaet Frandsen El, siger til PolicyWatch, er statistikindberetninger en stor frustration, og han er langt fra alene.

"Det betyder ikke ret meget i kroner og ører. Men grunden til, at Danmarks Statistik ofte fremgår som en byrde, er nok, at virksomhederne sjældent kobler Danmarks Statistik med noget, der skaber værdi for deres virksomhed," siger Lars Magnus Christensen, cheføkonom i SMV Danmark, til PolicyWatch.

Indberetning til Danmarks Statistik udgør kun omkring 0,4 pct. af de samlede administrative byrder for dansk erhvervsliv, men det føles som en stor byrde.

"Det kommer til at fremstå som: Øv, nu er det irriterende, at vi skal bruge tid på det," siger Lars Magnus Christensen.

Regeringen vil derfor lette byrdeomfanget for de omkring 60.000 virksomheder, der hvert år indberetter tal til Danmarks Statistik. I regeringens byrdeudspil, som blev præsenteret for en måned siden, er der således tre af initiativerne, der skal gøre indberetninger til Danmarks Statistik mindre bøvlet.

Vigtigt at gøre det let

Den klart største byrdelettelse er, at Danmarks Statistik inden for få år dropper at indhente importdata. Det giver en byrdelettelse på omkring 19 mio. kr. om året.

Derudover kommer der et bedre overblik over indberetningsfrister på virk.dk, ligesom der skal laves brugervenlighedsanalyser, så selve indberetningssituationen kan blive så let og gnidningsfri som muligt.

I Danmarks Statistik anerkender afdelingsdirektør Søren Schiønning Andersen, at det kan opfattes byrdefuldt at skulle lave indberetninger, og Danmarks Statistik arbejder løbende med at forbedre systemet.

"Det er meget vigtigt for os, at vi gør indberetninger så nemt som muligt," siger Søren Schiønning Andersen.

Han har store forventninger til især det punkt i byrdeudspillet, der handler om, at det ikke længere bliver nødvendigt at indberette importdata.

Det skyldes, at man på EU-niveau er ved at færdiggøre lovgivning, der betyder, at landene skal dele eksportdata. Og da ét lands eksportdata er lig med et andet lands importdata, bliver det kun nødvendigt at indberette eksport.

3000 virksomheder slipper

I Danmark vil det betyde, at omkring 3000 virksomheder slipper for hver måned at skulle indberette importdata.

"De statistiske indberetninger om den varehandel, der er med de andre EU-lande, er klart den vigtigste og den største byrde, når vi taler statistikindberetninger. Den udgør cirka halvdelen af de samlede indberetningsbyrder til Danmark Statistik," siger Søren Schiønning Andersen.

Virksomhederne må dog væbne sig med tålmodighed, da lovgivningen først skal vedtages i EU.

"Vores forhåbning og forventning er, at vi i ultimo 2020 kan tage det første skridt og fritage et stort antal virksomheder, så det får virkning fra 2021. Men det er noget, der herefter vil blive implementeret gradvist, således at vi sikre os, at vi stadigvæk har statistik af den nødvendige kvalitet," siger Søren Schiønning Andersen.

Hvornår er det fuldt indfaset?

"Vi kan ikke give en slutdato for, hvornår det er endeligt indfaset, for det vil også afhænge af, hvad kvaliteten og brugbarheden er af de data, der bliver udvekslet mellem landene."

Intet håb for at slippe helt

I SMV Danmark sætter Lars Magnus Christensen sin lid til digitaliseringen.

"Det handler om at tænke det smart og i stigende grad have fokus på, hvordan vi laver statistik i morgen. Og jeg har store forventninger til, at vi kan gøre mere automatisk, når man bliver bedre til at dele data. Fremtiden byder på, at vi smider flere og flere data ind i systemer," siger Lars Magnus Christensen.

Søren Schiønning Andersen er dog knap så optimistisk.

Hvornår er digitaliseringen kommet så langt, at alt foregår helt automatisk?

"Det ville være dejligt – både for virksomhederne og for os – men det er desværre ikke et realistisk scenarie," siger Søren Schiønning Andersen og tilføjer:

"Der er en del af oplysningerne, vi beder om fra et udsnit af virksomheder, som ikke findes i andre kilder. Det er jo derfor vi spørger virksomhederne. Oplysningerne findes simpelthen ikke i registre. Hvis de gjorde det, ville vi bruge dem datakilder allerede."

Genbruger så meget data som muligt

Ifølge Søren Schiønning Andersen genbruger Danmarks Statistik i det omfang, det er muligt, oplysninger fra for eksempel momsindberetninger, e-indkomstindberetninger, toldindberetninger eller andre administrative registre.

"Vi har en fuld afdækning af, hvad der findes af væsentlige datakilder, og vi bruger dem i det omfang, vi overhovedet kan. Og i regi af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi samarbejder vi med andre myndigheder om at automatisere erhvervsrapporteringen og genbruge data," siger han og tilføjer:

"Der, hvor vi mangler oplysninger, må vi ud at spørge. Men det har vi barberet ned til et minimum for ikke at bruge mere af virksomhedernes tid end nødvendigt."

Så virksomhederne må affinde sig med, at indberetninger til Danmarks Statistik er uundgåeligt?

"Det er noget, som skal reduceres løbende, og faktisk har vi mere end halveret byrden, men det er ikke noget, som kan forsvinde helt. Der følger en forpligtelse med, når man driver virksomhed, så der kan laves en officiel statistik. Det er information, der er nødvendig for samfundet, og der er også rigtig meget information, der er nyttig for virksomhederne selv," siger Søren Schiønning Andersen.

Relaterede artikler:

  • Jakob Brandt, vicedirektør i erhvervsorganisationen SMV Danmark. | Foto: PR.

    SMV Danmark om byrdelettelser: Vi er overhovedet ikke færdige

    For abonnenter

  • Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) har haft hovedansvaret for regeringens udspil på byrdeområdet. I alt har syv ministerier været involveret i udspillet. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

    Regeringen vil fjerne byrder for 2,6 milliarder: Se de 42 initiativer her

    For abonnenter

  • Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) har kun fået otte forslag til byrdelettelser ind fra virksomheder og borgere. | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

    Beskeden byrdefangst: Virksomheder har sendt otte eksempler på bøvl til Jarlov

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Martin Præstegaard har siden juli 2022 været adm. direktør i ATP. | Foto: Gregers Tycho
PolicyWatch

ATP afviser politisk ønske fra regeringsgrundlag

SVM-regeringen har et ønske om at landets største pensionspengetank, ATP, investerer mere i danske virksomheder. Men adm. direktør i ATP, Martin Præstegaard afviser.
  • ATP har fået ny underdirektør fra Danske Bank

For abonnenter

Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix
Global

Danmarks eksport går tilbage: "Søtransporten er en stor del af forklaringen"

For abonnenter

Banker har ydet balanceret rådgivning i tiden med negative renter, konkluderer Finanstilsynet i ny rapport. | Foto: Lars Krabbe
PolicyWatch

Banker går fri efter granskning af investeringstilbud under negative renter

For abonnenter

Foto: Mathias Svold
Virksomheder

Region klar til at sende Danfoss-forurening i udbud efter forsinkelse

For abonnenter

Jens Lund, driftsdirektør i DSV. | Foto: PR / DSV
Virksomheder

Ny intern CO2-skat skal få grøn omstilling ud i hele DSV: "Det her må ikke blive oppe i hjørnekontorerne"

For abonnenter

Foto: Marius Renner
Nyheder

Granskning af åben dør-ordning var ikke EU-beslutning

For abonnenter

Læs også

Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix
Global

Danmarks eksport går tilbage: "Søtransporten er en stor del af forklaringen"

Nye tal for Danmarks eksport viser, at rederiernes historisk optur under pandemien sluttede i de sidste tre måneder af 2022.

For abonnenter

XL Byg så gerne, der blev uddannet dobbelt så mange elever som i dag og går egne veje i rekrutteringen | Photo: René Schütze
PolicyWatch

XL-Byg venter "benhård rekrutteringskamp" efter nyt dyk i elevtal

Nyt fald i tilgangen til erhvervsuddannelserne får brancheforeningen Danske Byggecentre til at advare om en forfejlet politisk indsats for at øge søgningen.

For abonnenter

Foto: Marius Renner
Nyheder

Granskning af åben dør-ordning var ikke EU-beslutning

De danske myndigheder har selv ansvaret for, at tiltag som åben-dør-ordningen har været lovlige, bekræfter Europa-Kommissionen. Ifølge Energistyrelsen er beslutningen om granskningen også taget andre steder.

For abonnenter

Job

  • Compliance Officer

  • Advokat/Erfaren fuldmægtig til forsikringsret

Se flere jobs

Seneste nyt

  • Ny intern CO2-skat skal få grøn omstilling ud i hele DSV: "Det her må ikke blive oppe i hjørnekontorerne" – 10.55
  • Region klar til at sende Danfoss-forurening i udbud efter forsinkelse – 10.51
  • Domstoles prioritering af særlige sagstyper bliver justeret – 10.49
  • XL-Byg venter "benhård rekrutteringskamp" efter nyt dyk i elevtal – 10.49
  • Danmarks eksport går tilbage: "Søtransporten er en stor del af forklaringen" – 10.38
  • ATP afviser politisk ønske fra regeringsgrundlag – 10.38
  • Banker går fri efter granskning af investeringstilbud under negative renter – 10.37
  • Naturfredningsforening: Forkert at undtage pesticider fra PFAS-forbud – 10.37
  • Byudvikling midt i Vejle et vigtigt skridt nærmere – 09.46
  • Granskning af åben dør-ordning var ikke EU-beslutning – 09.20
Flere nyheder

Job

  • Compliance Officer

  • Advokat/Erfaren fuldmægtig til forsikringsret

Se flere jobs

Watch Job

  • Director - Analytical Development, CMC small molecules

  • Tilbudschef - NCC Renovering Vest

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Revisor med minimum et par års erfaring

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

Se flere jobs

Kolofon

PolicyWatch
Søg

Sektioner

  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
  • Sitemap
  • RSS feeds

Nyhedschef

Nicolai Raastrup

nicolai.raastrup@watchmedier.dk

Tlf.: +45 33308388

  • Om PolicyWatch

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Job

Abonnement

Prøv PolicyWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

policywatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Læs mere om abonnement her

Adresse

PolicyWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8309

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © PolicyWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
PolicyWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge