En del af Watch Medier

PolicyWatchsøndag5. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
17.04.2019kl. 07.16

Carlsberg-formand: Kampen mod madspild skal være en dansk eksportvare

Carlsberg-formand Flemming Besenbacher er ved at samle en tænketank, der skal finde løsninger til forebyggelse af madspild og fødevaretab. Nye teknologier og arbejdsgange skal gøre fødevareeffektivitet til en dansk eksportsucces.
Foto: Gregers Tycho
af ANDREAS LØNSTRUP

Om ganske få uger er Carlsberg-formand Flemming Besenbacher færdig med at samle medlemmerne til en ny dansk tænketank, der skal bidrage til at bringe Danmark i spidsen i kampen mod fødevaretab og madspild.

Flemming Besenbacher og resten af bestyrelsen er udpeget af miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), og opgaven er klar: Danmark skal indtage førertrøjen i forhold til forebyggelse af madspild og fødevaretab.

Potentialet er stort. Alene i Danmark spilder husholdningerne årligt 247.000 ton mad, der kunne være spist, og globalt går en tredjedel af jordens fødevareresurser tabt fra jord til bord. Et tal som Besenbacher kalder "voldsomt", og som han mener udgør både et etisk og et ressourcemæssigt problem.

"Af årsager kan nævnes dobbeltkøb grundet manglende overblik over hjemmets beholdning og koordineringen mellem flere personer i hjemmet, køleskabets indretning, som kan gøre det svært at opretholde orden og system, madvarer uden for rækkevidde i eksempelvis kummefryseren, der bliver glemt, og at forbrugerne ikke altid ved, hvordan de opbevarer maden optimalt," siger Flemming Besenbacher.

Han forklarer, at de danske udfordringer med madspild er forskellige fra andre steder i verden. I nogle lande er de største udfordringer knyttet til opbevaring og kølekæder, og i andre lande, er de største udfordringer knyttet til husholdningerne.

Bredt funderet

Tænketanken skal bygge på viden fra hele fødevarekæden, og medlemmerne skal både repræsentere virksomheder, forskning, myndigheder og organisationer. Den nye tænketank vil foruden bestyrelsen, der nu er nedsat, bestå af cirka 35 medlemmer, der bliver udpeget over de kommende uger og et sekretariat.

Tænketankens bestyrelsesmedlemmer

  • Formand Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsbergfondet og Carlsberg A/S.
  • Annette Stube, Head of Sustainability, Mærsk
  • Christine Nellemann, Institutdirektør, DTU Fødevareinstituttet
  • Selina Juul, Stifter af Stop Spild af Mad
  • Birgitte Qvist-Sørensen, Generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp
  • Thomas Prehn, direktør for Ungdommens Røde Kors, og tidligere direktør for MindLab
  • Tejs Binderup, Afdelingschef, Miljø- og Fødevareministeriet (observatørmedlem uden stemmeret)

Flemming Besenbacher ser et stort potentiale både hvad angår klimaet og fødevareproducenters produktivitet.

"Tænketanken skal medvirke til, at indsatsen for at reducere madspild og fødevaretab skaber nye indtjeningsmuligheder samt forbedrer konkurrenceevnen for danske virksomheder," siger Flemming Besenbacher. 

Det omfatter både bidrag til udvikling af nye forretningsmodeller, udvikling af nye innovative teknologiske løsninger og et fokus på, at danske virksomheder kan gøre sig gældende på de udenlandske markeder og på den måde bidrager til reduktioner andre steder i verden, understreger han.

Vi jo helst skal væk fra, at supermarkedskæderne begynder at bekrige hinanden ved at have forskellige mål.

Formand Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsbergfondet og Carlsberg A/S.

Han fremhæver, at FN-målsætningen om reduktion og forebyggelse af fødevaretab og madaffald giver virksomheder, der er langt fremme med bæredygtige løsninger, en mulighed for at indtage nye markeder.

"Madspild og fødevaretab betyder, at det forbrug af vand, energi, gødning, pesticider, foder, medicin, som anvendes til at producere maden, er spildt. Der er et stort potentiale for at reducere madspild og fødevaretab, og det betyder også muligheder for CO2-besparelser," siger Flemming Besenbacher. 

Ny teknologi giver nye muligheder

Ifølge ham bliver det afgørende at få sat nye teknologier i scene i arbejdet for at begrænse madspild og fødevaretab. Han fremhæver, at en ny teknologi som blockchain kan være med til at skabe transparens og forudsigelighed i fødevarekæden.

I Danmark fremhæver han, hvordan ny teknologi har gjort det muligt at etablere nye virksomheder, som eksempelvis "To Good To Go," der sikrer, at mad, der ellers var blevet smidt ud, ender på danskerens spiseborde.

"Det viser, at nogle af de her businesscases har vi kun, fordi vi har de digitale værktøjer i hånden. Du forbinder supermarkeder, restauranter og andre steder, hvor der er fødevarer, med os som forbrugere. Fødevarer bliver solgt til os til en reduceret pris, inden de bliver smidt ud," siger Flemming Besenbacher og tilføjer, at konceptet "To Good To Go" nu er ved at blive rullet ud i flere af Danmarks nabolande.

"Det handler om at gøre nogle ting her på hjemmebanen og lære af det, så det også kan blive en businesscase andre steder," siger Flemming Besenbacher. 

Det handler om at gøre nogle ting her på hjemmebanen og lære af det, så det også kan blive en businesscase andre steder.

Formand Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsbergfondet og Carlsberg A/S.
 

Skal samle kræfterne

Det er også planen, at tænketanken skal være med til at drive en frivillig aftale om et fælles reduktionsmål for hele fødevareværdikæden. Grundlaget for den frivillige aftale er allerede på plads, fordi partnerskabet "Danmark mod Madspild" skal drives af tænketanken.

"Vi skal forsøge at udvide med flere parter i aftalen. Jeg tror på, at denne måde at arbejde sammen om at nå et fælles reduktionsmål, kan medføre vigtige fremskridt. For vi er i høj grad nødt til at samarbejde for at nå de ambitiøse målsætninger. Eksempelvis er fødevareproducenter nødt til at samarbejde med supermarkeder for at sikre, at der ikke produceres mere end nødvendigt," siger Flemming Besenbacher og fortsætter:

"Vi jo helst skal væk fra, at supermarkedskæderne begynder at bekrige hinanden ved at have forskellige mål. Fra et nationalt synspunkt ville det være godt, hvis vi kunne komme til en løsning, hvor de faktisk selv var med til at definere nogle mål, fordi så bliver det i højere grad vigtigt at leve op til de her mål," siger Flemming Besenbacher.  

Relaterede artikler:

  • Foto: Jan Dagø/Jyllands-Posten

    Nye EU-regler skal sikre fødevarers ægthed

    For abonnenter

  • Foto: Michael Hansen

    Over 100 producenter står sammen om sundere mad

    For abonnenter

  • Foto: Ritzau Scanpix, Johan Gadegaard

    Danske landmænd slikker sig om munden: Reform af landbrugsstøtte ligner en pose gode bolsjer

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Yves Herman / Reuters / Ritzau Scanpix
EU

EU støtter op om prisloft på russisk diesel

Ifølge Bloomberg er flere EU-medlemslande blevet enige om at indføre et prisloft på 100 dollar pr. tønde diesel, der kommer fra Rusland.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) skal i ny medieaftale finde en "landingsbane" for det kulturbidrag – også kaldet streamingskat – som S-regeringen vedtog, men som mødte kritik fra Venstre og Moderaterne. (Arkivfoto). | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christiansborg

Kulturminister vil tilpasse og lande bred medieaftale inden 2024

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til førstebehandling af lovforslag om afskaffelse af store bededag i Folketingssalen på Christiansborg. (Arkivfoto). | Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Christiansborg

Regeringen kan mangle 700 millioner i bededag-regnestykke

Foto: Danish Defence Command/Reuters/Ritzau Scanpix
Nyheder

Tyskland: Endnu ingen beviser for russisk sabotage på Nord Stream

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Christiansborg

Tusindvis demonstrerer mod at afskaffe store bededag

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, sammen med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, der fredag afholdt pressemøde i Kyiv | Foto: Ukrainian Presidential Press Service
EU

Ny sanktionspakke fra EU vil ramme russisk droneproduktion

Læs også

Lisbeth Bech-Nielsen, SF's it-ordfører og formand for Digitaliseringsudvalget, mener, at vi i Danmark har glemt respekten for borgerens ret til privatliv. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Christiansborg

It-ordfører: “Vi har haft for meget tillid til staten”

Alt for meget tillid til staten har rykket digitaliseringen i en forkert retning. For meget data sammenkøres, og for meget ansvar er lagt over på den enkelte borger. Derudover skal vi have færre postkasser, mener SF’s it-ordfører.

For abonnenter

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Region/Kommune

Tunnelløsning i København kan ende med at øge antallet af biler

En tunnel, der skal få biltrafikken under jorden i hovedstaden, kan ende med at øge trafikmængderne. Politikerne vil dog arbejde videre med planerne.

For abonnenter

Foto: Tycho Gregers/Ritzau Scanpix
Virksomheder

Nye vejpakkeregler var med til at bane vej for strategiskifte hos Thermo-Transit

EU’s nye vejpakkeregler har skabt udfordringer for køletransportøren i 2022, men samtidig var reglerne med til at bane vejen for, at køleaktiviteterne nu samles i Skandinavien, siger adm. direktør.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Tusindvis demonstrerer mod at afskaffe store bededag – 15.15
  • Regeringen kan mangle 700 millioner i bededag-regnestykke – 13.53
  • 70 busser kører mod København til store bededags-demo – 09.14
  • Tyskland: Endnu ingen beviser for russisk sabotage på Nord Stream – 4. feb.
  • Kulturminister vil tilpasse og lande bred medieaftale inden 2024 – 4. feb.
  • USA klar til at sende beslaglagte oligarkmidler til Ukraine – 4. feb.
  • EU støtter op om prisloft på russisk diesel – 3. feb.
  • Ny sanktionspakke fra EU vil ramme russisk droneproduktion – 3. feb.
  • Dansk startup: Nye AI-regler kan skubbe tech-innovation ud af landet – 3. feb.
  • Klumme: Regeringen er klar med en lige højre til København – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Compliance Officer

Watch Job

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

  • Regnskabs-/økonomichef

  • Scrum Master with a practical approach

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

Se flere jobs

Job

  • Compliance Officer

Se flere jobs

Kolofon

PolicyWatch
Søg

Sektioner

  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
  • Sitemap
  • RSS feeds

Nyhedschef

Nicolai Raastrup

nicolai.raastrup@watchmedier.dk

Tlf.: +45 33308388

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Job

Abonnement

Prøv PolicyWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

policywatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Læs mere om abonnement her

Adresse

PolicyWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8309

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © PolicyWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
PolicyWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge