Carlsberg-formand: Kampen mod madspild skal være en dansk eksportvare
Om ganske få uger er Carlsberg-formand Flemming Besenbacher færdig med at samle medlemmerne til en ny dansk tænketank, der skal bidrage til at bringe Danmark i spidsen i kampen mod fødevaretab og madspild.
Flemming Besenbacher og resten af bestyrelsen er udpeget af miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), og opgaven er klar: Danmark skal indtage førertrøjen i forhold til forebyggelse af madspild og fødevaretab.
Potentialet er stort. Alene i Danmark spilder husholdningerne årligt 247.000 ton mad, der kunne være spist, og globalt går en tredjedel af jordens fødevareresurser tabt fra jord til bord. Et tal som Besenbacher kalder "voldsomt", og som han mener udgør både et etisk og et ressourcemæssigt problem.
"Af årsager kan nævnes dobbeltkøb grundet manglende overblik over hjemmets beholdning og koordineringen mellem flere personer i hjemmet, køleskabets indretning, som kan gøre det svært at opretholde orden og system, madvarer uden for rækkevidde i eksempelvis kummefryseren, der bliver glemt, og at forbrugerne ikke altid ved, hvordan de opbevarer maden optimalt," siger Flemming Besenbacher.
Han forklarer, at de danske udfordringer med madspild er forskellige fra andre steder i verden. I nogle lande er de største udfordringer knyttet til opbevaring og kølekæder, og i andre lande, er de største udfordringer knyttet til husholdningerne.
Bredt funderet
Tænketanken skal bygge på viden fra hele fødevarekæden, og medlemmerne skal både repræsentere virksomheder, forskning, myndigheder og organisationer. Den nye tænketank vil foruden bestyrelsen, der nu er nedsat, bestå af cirka 35 medlemmer, der bliver udpeget over de kommende uger og et sekretariat.
Flemming Besenbacher ser et stort potentiale både hvad angår klimaet og fødevareproducenters produktivitet.
"Tænketanken skal medvirke til, at indsatsen for at reducere madspild og fødevaretab skaber nye indtjeningsmuligheder samt forbedrer konkurrenceevnen for danske virksomheder," siger Flemming Besenbacher.
Det omfatter både bidrag til udvikling af nye forretningsmodeller, udvikling af nye innovative teknologiske løsninger og et fokus på, at danske virksomheder kan gøre sig gældende på de udenlandske markeder og på den måde bidrager til reduktioner andre steder i verden, understreger han.
Han fremhæver, at FN-målsætningen om reduktion og forebyggelse af fødevaretab og madaffald giver virksomheder, der er langt fremme med bæredygtige løsninger, en mulighed for at indtage nye markeder.
"Madspild og fødevaretab betyder, at det forbrug af vand, energi, gødning, pesticider, foder, medicin, som anvendes til at producere maden, er spildt. Der er et stort potentiale for at reducere madspild og fødevaretab, og det betyder også muligheder for CO2-besparelser," siger Flemming Besenbacher.
Ny teknologi giver nye muligheder
Ifølge ham bliver det afgørende at få sat nye teknologier i scene i arbejdet for at begrænse madspild og fødevaretab. Han fremhæver, at en ny teknologi som blockchain kan være med til at skabe transparens og forudsigelighed i fødevarekæden.
I Danmark fremhæver han, hvordan ny teknologi har gjort det muligt at etablere nye virksomheder, som eksempelvis "To Good To Go," der sikrer, at mad, der ellers var blevet smidt ud, ender på danskerens spiseborde.
"Det viser, at nogle af de her businesscases har vi kun, fordi vi har de digitale værktøjer i hånden. Du forbinder supermarkeder, restauranter og andre steder, hvor der er fødevarer, med os som forbrugere. Fødevarer bliver solgt til os til en reduceret pris, inden de bliver smidt ud," siger Flemming Besenbacher og tilføjer, at konceptet "To Good To Go" nu er ved at blive rullet ud i flere af Danmarks nabolande.
"Det handler om at gøre nogle ting her på hjemmebanen og lære af det, så det også kan blive en businesscase andre steder," siger Flemming Besenbacher.
Skal samle kræfterne
Det er også planen, at tænketanken skal være med til at drive en frivillig aftale om et fælles reduktionsmål for hele fødevareværdikæden. Grundlaget for den frivillige aftale er allerede på plads, fordi partnerskabet "Danmark mod Madspild" skal drives af tænketanken.
"Vi skal forsøge at udvide med flere parter i aftalen. Jeg tror på, at denne måde at arbejde sammen om at nå et fælles reduktionsmål, kan medføre vigtige fremskridt. For vi er i høj grad nødt til at samarbejde for at nå de ambitiøse målsætninger. Eksempelvis er fødevareproducenter nødt til at samarbejde med supermarkeder for at sikre, at der ikke produceres mere end nødvendigt," siger Flemming Besenbacher og fortsætter:
"Vi jo helst skal væk fra, at supermarkedskæderne begynder at bekrige hinanden ved at have forskellige mål. Fra et nationalt synspunkt ville det være godt, hvis vi kunne komme til en løsning, hvor de faktisk selv var med til at definere nogle mål, fordi så bliver det i højere grad vigtigt at leve op til de her mål," siger Flemming Besenbacher.
Relaterede artikler:
Nye EU-regler skal sikre fødevarers ægthed
For abonnenter
Over 100 producenter står sammen om sundere mad
For abonnenter