En del af Watch Medier

PolicyWatchlørdag28. januar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
09.05.2019kl. 08.04

Erhvervsbosser føler sig overset: Løkkes velfærdsmilliarder efterlader kun sjat til virksomheder

Flere erhvervsledere advarer politikere mod at glemme virksomhederne i kampen om vælgerne, efter statsministeren har lovet at bruge 69 mia. kr. yderligere på velfærd frem mod 2025. Der er ingen debat overhovedet om erhvervsvilkår, lyder det blandt andet fra tidligere Novo-topchef, Lars Rebien.
Tidligere adm. direktør for Novo Nordisk, Lars Rebien Sørensen, talte ved Dansk Erhvervs Årsdag, i Øksnehallen i København onsdag den 8. maj 2019. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
af STEFFEN MOSES

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har slået en hammer igennem statens sparegris og fundet 69 mia. kr., der, hvis det står til Venstre-formanden, skal bruges på øget velfærd frem mod 2025.

Statsministeren svingede hammeren fra talerstolen ved Dansk Erhvervs årsdag onsdag, hvor flere af de fremmødte erhvervsfolk havde svært ved at se fornuften i at bruge stort set alle sparepengene på velfærd.

"Hvis det var mig, der skulle bestemme, havde jeg nok kanaliseret nogle penge i en anden retning også," konstaterede finansdirektør i DSV, Jens H. Lund, tørt, da PolicyWatch talte med ham efter Lars Løkkes Rasmussens tale. 

"Det er fint nok, at vi bruger penge på velfærd, men vi skal også have penge til at investere i fremtiden med infrastruktur og andre ting, der forbedrer erhvervslivets vilkår," sagde Jens H. Lund.

FAKTA: Sådan bliver Løkkes løfte til 69 milliarder

Det er om at holde tungen lige i munden, når man skal forstå talgymnastikken bag statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) velfærdsløfte.

Onsdag fortalte Løkke Rasmussen på Dansk Erhvervs årsdag, at Venstre vil bruge 69 mia. kr. på velfærd frem mod 2025.

Reelt svarer det ifølge Cepos til at bruge 20,5 mia. kr. mere på velfærd i 2025 i forhold til i dag.

De 20,5 mia. kr. bliver til 69 mia. kr., når man lægger de øgede udgifter til service sammen for de enkelte år.

Dermed er der tale om et akkumuleret beløb for årene 2020-2025 og altså ikke et løft på 69 mia. kr. i 2025 i forhold til i dag.

Novo-chef: Ingen debat overhovedet

Tidligere topchef i Novo Nordisk og nuværende bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden, Lars Rebien Sørensen, havde samme frustration.

"Der er ingen debat overhovedet om erhvervsvilkår og om, hvor pengene skal komme fra. Det hele handler om velfærd, klima og pension," sagde han.

"Hvis man tænker langsigtet, bør man have mere fokus på, hvad der skal til for at sikre, at vi har et konkurrencedygtigt erhvervsliv," tilføjede Lars Rebien Sørensen, inden han slog fast, at politikerne bør sætte en mere ambitiøs målsætning omkring investering i forskning og udvikling.

Den politiske debat minder mest a alt om et tag-selv-bord, "hvor man kan gå op og æde alt ved bordet," lød det fra Henrik Busch, der har flere direktørstillinger i blandt andet Københavns Lufthavne og Magasin i bagagen, og som i dag er selvstændig konsulent.

"Man skal huske, at erhvervslivet er der, hvor de fleste penge genereres, og derfor er vi nødt til at få erhvervslivet tilbage på den politiske dagsorden," sagde Henrik Busch.

Ingen løfter til erhvervslivet

De i alt 69 mia. kr., som Lars Løkke Rasmussen vil bruge på mere velfærd i årene frem mod 2025, svarer til en årlig vækst i det offentlige forbrug på 0,65 pct. Det svarer nogenlunde til det såkaldte demografiske træk, hvor presset på de offentlige udgifter stiger på grund af flere børn og ældre.

Ifølge den liberale tænketank Cepos vil en vækst på 0,65 pct. betyde, at det offentlige forbrug i 2025 er 20,5 mia. kr. højere end i dag. Det økonomiske råderum i 2025 er på 21,5 mia. kr., og dermed er sparegrisen næsten tom, og der er kun 1 mia. kr. til for eksempel skatte- og afgiftslettelser.

Der er ingen debat overhovedet om erhvervsvilkår og om, hvor pengene skal komme fra.

Lars Rebien Sørensen, bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden

Ifølge Lars Løkke Rasmussen er der råd til "målrettede afgifts- og skattelettelser". Men det er langt fra givet, at virksomhederne kan se frem til den slags økonomiske gaver fra Venstre, hvis partiet beholder regeringsmagten.

Du giver et velfærdsløfte i dag, men du kan vel ikke samtidig give et løfte om skattelettelser?

"Nej, fordi det, der er vigtigst for mig, er at få sagt, at vi kærer os om fællesskabet," sagde Lars Løkke Rasmussen efter sin tale ved årsdagen.

"Min mor har altid lært mig, at man skal holde, hvad man lover, og så skal man ikke love mere, end man kan holde. Jeg står ikke her og lover, at vi ikke kommer til at bruge mere end 69 mia. kr. Det gør jeg ikke. Jeg står heller ikke og lover, at vi aldrig nogensinde kommer til at give en skattelettelse," sagde statsministeren.

Dansk Erhverv-direktør bekymret

Dagens vært, adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, modtog Lars Løkke Rasmussens værtindegave med et stift smil.

"Vores holdning er, at det, der er brug for, er investeringer i fremtiden. Det vil sige investeringer i digitalisering og bedre forhold for erhvervslivet. Og selvfølgelig også et godt velfærdssamfund. Jeg kender ikke tallene godt nok til at vide, om der er penge til at investere i erhvervslivet, hvis man bruger 69 mia. kr. på velfærd," sagde Brian Mikkelsen.

Løkke siger selv, at det højst kan blive til lidt målrettede afgiftslettelser. Er det nok?

"Nu må vi lige se, hvordan det samlede regnestykke ser ud. Vores holdning er den, at hvis Danmark skal være rigt, og der skal være arbejdspladser i Danmark, så skal erhvervslivet have nogle ordentlige vilkår. Og jeg er bekymret for den valgkamp, vi går ind i, for jeg synes, den handler meget om, hvordan man bruger penge og ikke, hvordan man tjener penge."

Som PolicyWatch skrev tidligere på ugen, har en række erhvervsorganisationer allerede inden, Lars Løkke Rasmussen afgav sit velfærdsløfte, udtrykt bekymring for, at virksomhedernes vilkår er fraværende i valgkampen.

Kristian Jensen til erhvervsledere: Kom ind i valgkampen

Analyse: Virksomhederne skal råbe højt hvis de vil høres i valgkampen

Relaterede artikler:

  • Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) inden han taler ved Dansk Erhvervs Årsdag, i Øksnehallen i København onsdag den 8. maj 2019. | Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2019

    Løkke lover milliarder til velfærd – men der kan også blive råd til at lette afgifter

    For abonnenter

  • Finansminister Kristian Jensen (V). | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

    Kristian Jensen til erhvervsledere: Kom ind i valgkampen

    For abonnenter

  • Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udskrev tirsdag valg fra Folketingets talerstol. | Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling

    Analyse: Virksomhederne skal råbe højt hvis de vil høres i valgkampen

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Pelle Dragsted, skatteordfører for Enhedslisten.. | Foto: Jens Dresling
Virksomheder

EL melder sig i kritikken af lovforslag omkring ekstraordinære overskud

Enhedslisten er ligesom SF skuffede over regeringens udmøntning af EU’s forordning, der indebærer et indtægtsloft og et solidaritetsbidrag fra elindustrien. Partiet under sig blandt andet over, at de fossile selskaber kun beskattes i 2023 og vil forfølge sagen ”benhårdt”. 
  • Beskedent dansk provenu fra elloft og fossilt bidrag
  • Rådgivere: Prisloft skaber bekymring blandt danske elvirksomheder

For abonnenter

I 2012 blev 94.000 optaget på en erhvervsuddannelse. Sidste år lød det tal på 64.000. Hos Dansk Erhverv mener man, at det blot viser behovet for handling og tiltag på området. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Virksomheder

Optagne på erhvervsuddannelser er det laveste i ti år

Ifølge Aquaporin skal virksomhedens vandrensningsteknologi ses som et supplement til den kommunale vandrensning herhjemme. | Foto: Aquaporin/pr
Virksomheder

Forbrugerråd kritiserer Aquaporin for at være på kant med markedsføringsregler

For abonnenter

Foto: Pr / Ok
Virksomheder

OK skal opsætte ladestandere for Aarhus Kommune

For abonnenter

Photo: Torben Salomonsen
Virksomheder

Ny konfliktfuld konfrontation mellem Fødevarestyrelsen og Skare Meat Packers

For abonnenter

Transportminister Thomas Danielsen (V) kan ikke love en milliardstor hjælp til transportbranchen. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Christiansborg

Minister afviser brancheudspil: Regeringen har ingen planer om milliardpulje til grønne lastbiler

For abonnenter

Læs også

Foto: Joachim Adrian
Virksomheder

Danske tankstationer i Forbrugerombudsmandens lys

Tankstationerne i Danmark reserverer penge på kundernes konto uden deres samtykke, og den går ikke, lyder det fra Forbrugerombudsmanden, der de senere år har modtaget klager.

For abonnenter

Photo: Torben Salomonsen
Virksomheder

Ny konfliktfuld konfrontation mellem Fødevarestyrelsen og Skare Meat Packers

To uger efter at Fødevarestyrelsens rejsehold brugte 13 timer hos Skare Meat Packers’ lager, mødte styrelsen op igen - denne gang til polititrusler fra medejer Gitte Skare, skriver Berlingske.

For abonnenter

Foto: Pr / Ok
Virksomheder

OK skal opsætte ladestandere for Aarhus Kommune

De næste fire år skal OK stå for at etablere ladestandere for Aarhus Kommune, der er i gang med at elektrificere bilflåden.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Forbrugerråd kritiserer Aquaporin for at være på kant med markedsføringsregler – 27. jan.
  • EL melder sig i kritikken af lovforslag omkring ekstraordinære overskud – 27. jan.
  • Borgmester vil mindske antallet af parter bag Aarhus Letbane efter it-fejl – 27. jan.
  • Lokalforening kritiserer proces for Aarhus' nye renseanlæg – 27. jan.
  • OK skal opsætte ladestandere for Aarhus Kommune – 27. jan.
  • Optagne på erhvervsuddannelser er det laveste i ti år – 27. jan.
  • Danske tankstationer i Forbrugerombudsmandens lys – 27. jan.
  • Fødevareministeren vil screene flere fødevarer for PFAS – 27. jan.
  • Tidligere DF-næstformand skal sikre brancheforening adgang til politikere – 27. jan.
  • Beskedent dansk provenu fra elloft og fossilt bidrag – 27. jan.
Flere nyheder

Watch Job

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

  • People and Operations Partner

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

Se flere jobs

Kolofon

PolicyWatch
Søg

Sektioner

  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
  • Sitemap
  • RSS feeds

Nyhedschef

Marianne Troelsen

mt@watchmedier.dk

Tlf.: +45 2049 8660

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Job

Abonnement

Prøv PolicyWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

policywatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Læs mere om abonnement her

Adresse

PolicyWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8309

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © PolicyWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
PolicyWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge