Fiskere efter kvotefastsættelse: Et hårdt år venter forude

Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening, ser sorte skyer hænge over fiskerierhvervet det kommende år, efter at kvoteforhandlingerne for 2020 natten til onsdag blev afsluttet i Bruxelles.
Foto: Per Folkver / Ritzau Scanpix
Foto: Per Folkver / Ritzau Scanpix

2020 bliver et hårdt år for de danske fiskere, og de nye fastlagte kvoter har sendt sorte skyer ind over fiskeriet i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat, mener man i Danmarks Fiskeriforening.

EU’s medlemslande og EU-Kommissionen har natten til onsdag vedtaget en aftale om fiskekvoterne i 2020, og her bliver især torskefiskeriet reduceret i de tre farvande. For Nordsøen og Skagerak er kvoten blevet reduceret med 50 pct., mens der for Kattegat er vedtaget en bifangstkvote på 80 ton torsk, hvilket er 77 pct. mindre end i 2019.

Nordsøkvoten for rødspætte er reduceret med 3 pct., mens den er løftet med 1 pct. i Skagerak. Endelig er kvoten for tunge løftet med 40 pct. til 668 ton i Nordsøen, og Skagerak/Kattegat må der næste år fanges 447 ton. Det er 6 pct. mere end i 2019.

"Pga. torskekvoterne er det sorte skyer, der kommer til at hænge over fiskerierhvervet det kommende år. Det er positivt, at vi nu har klarhed over fiskerimulighederne for dansk fiskeri i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat i hele 2020, og at vi har adgang til at fiske i britisk farvand. Men det er desværre også en pakke, hvor alt for mange elementer er truffet hen over hovedet på fiskererhvervet i EU," lyder det i en kommentar fra Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

Han tilføjer:

"Dialogen mangler. Det er påfaldende, at man ikke inddrager erhvervet mere i arbejdet med kvotefastsættelsen. På den måde kunne vi få en mere bæredygtig fiskeriforvaltning og eksempelvis undgå de store udsving i kvoterne, som vi har oplevet de senere år."

Hos Danmarks Naturfredningsforening er der ikke tilfredshed med den samlede aftale for fiskeri i de danske farvande.

"Fiskebestandene i de danske farvande er i årtier blevet overfisket. Derfor havde vi naturligvis håbet, at det ville lykkes at nå målet om et bæredygtig fiskeri i 2020. Det når vi ikke. Og igen har EU-landene ikke fulgt forskernes rådgivning," siger præsident Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også