Antallet af akademikere stiger mens ledigheden blandt de nyuddannede daler

Siden 2005 er antallet af akademikere fordoblet, mens ledigheden for nyuddannede er faldet de seneste år. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix
Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

I dag er hver femte nyuddannede akademiker ledig et halvt år efter endt uddannelse. Det svarer til et fald på to procentpoint siden 2013, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

En del af forklaringen på den faldende ledighed skal findes i, at antallet af akademikere siden 2005 er fordoblet, skriver Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

I 2004 blev der uddannet omkring 12.000 akademikere, mens tallet i 2013 var 15.000. I dag bliver der uddannet 23.000 akademikere.

"Det stigende udbud af akademikere har altså betydet, at arbejdsmarkedet har skullet absorbere langt flere nyuddannede akademikere end tidligere," skriver Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i forbindelse med analysen.

Tallene kommer efter, at Københavns Kommune i november foretog en undersøgelse af jobmarkedet for nyuddannede akademikere, der blandt andet satte fokus på det store antal af ledige blandt nyuddannede akademikere, som var på dagpenge.

Har blev det slået fast, at det er de færreste københavnske dimittender fra lange videregående uddannelser, som tager deres første job uden for enten København, Frederiksberg, Dragør eller Tårnby Kommuner.

Undersøgelsen satte gang i en debat om A-kassernes rolle og "luddovne" akademikere, som Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), kaldte det.

Fremdriftsreformen kan have betydning

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd peger blandt andet på, at faldet i ledigheden blandt nyuddannede akademikere fra 22,5 pct. i 2013 til 20,5 pct. i dag kan have noget at gøre med fremdriftsreformen fra 2013. 

"Reformen har blandt andet betydet, at der er blevet sat skub på, at de studerende skulle blive færdige med deres uddannelser, hvilket har sendt endnu flere nyuddannede ud, mens arbejdsmarkedet stadig ikke var helt oppe i gear. Derudover har reformen også betydet, at langt flere dimitterer om sommeren," lyder det.

Til sammenligning med akademikere er det lidt under hver 10. nyuddannede faglærte, som er ledig.

Borgmester inviterer til "dialogmøde" om ledige akademikere

Netto-direktør: Ledige akademikere kan gøre karriere hos os

Analyse: Akademikere skal søge job i det private og længere væk fra hjemmet 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også