PolicyWatch

Kvinder i lederjob: Danmark er tredjesidst i EU

På EU-plan har kun Cypern og Luxembourg en lavere andel af kvinder i lederstillinger end Danmark.

Foto: Mik Eskestad/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Hver anden lederstilling i Letland, Bulgarien og Polen bestrides af en kvinde, mens det i Danmark blot er hver fjerde. Generelt har Østeuropa og de baltiske lande mere kønsbalance i lederjob end det øvrige Europa. 

Tal fra Eurostat fredag viser, at Danmark ligger i den helt tunge ende, når det gælder balancen mellem køn i chef- og ledende stillinger. 

Kun kvinder i to andre EU-lande - Luxembourg og Cypern - har en mindre andel af kvinder i ledende positioner, end det gælder for Danmark. 

27 procent af de danske chef- eller lederjob indehaves af en kvinde. 

Gennemsnittet i EU er 37 procent. 

Statistikken er baseret på tal fra 2018. Andelen af kvinder i lederjob er steget en smule siden 2012. Dengang var gennemsnittet i unionen 36 procent. 

Eurostat har benyttet Den Internationale Arbejdsorganisations (ILO) standarder for, hvad der definerer en leder - kaldet ISCO-08. 

Ifølge denne er en leder en person, der "planlægger, koordinerer og evaluerer" de overordnede aktiviteter i eksempelvis en virksomhed eller en organisation. Denne person "formulerer og gennemgår politikker, love og regler".

Når det kommer til kvinder i bestyrelser, er Danmark bedre med og lidt over gennemsnittet i EU på 28 procent. Frankrig topper med 45 procent. I Sverige er andelen af kvinder i bestyrelser 38 procent. 

Ser man på topchefer i store virksomheder, er kvinderne i Østeuropa og i de baltiske lande igen forrest: Rumænien, Estland og Litauen. Alle har en andel af kvinder på over 30 procent. 

I bunden er Luxembourg med blot 6 procent. 

/ritzau/

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier