Johnson & Johnson-problemer kan forsinke vaccinationer tre uger

Hvis ikke man kan bruge vaccinen fra Johnson & Johnson, betyder det tre ugers forsinkelse i vaccineindsatsen.
Foto: Philip Davali
Foto: Philip Davali
af ritzau

Det danske vaccineprogram står til at blive udskudt med tre uger, hvis covid-19-vaccinen fra Johnson & Johnson ikke bliver taget i brug.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen til Berlingske.

Dermed vil alle voksne først være tilbudt en vaccine ved udgangen af august, skriver avisen.

Vaccinen, som er udviklet af det hollandske firma Janssen, men leveres af det multinationale medicinalselskab Johnson & Johnson, er i øjeblikket sat i bero i USA, efter at seks vaccinerede kvinder har fået blodpropper.

Kvinderne havde alle et sygdomsbillede, der lignede det, som enkelte patienter fik af AstraZeneca-vaccinen, der for nylig blev pillet ud af det danske vaccineprogram - lavt antal blodplader og flere blodpropper på én gang.

Den amerikanske pause betød, at Johnson & Johnson valgte at udskyde udrulningen i Europa, som ellers skulle til at starte.

I Danmark står der i underkanten af 40.000 Johnson & Johnson-vacciner på køl.

De kan ifølge Sundhedsstyrelsen ikke anvendes, fordi Johnson & Johnson har sat dem i "karantæne". Det fremgår af Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Sundhedsstyrelsen understreger over for Berlingske, at "der er tale om et tænkt scenarie".

Johnson & Johnson-vaccinen er i øjeblikket stadig en del af den gældende plan for vaccinationen af den danske befolkning.

Den danske regering har bestilt i alt 8,2 millioner doser af vaccinen. Ifølge Berlingske har Danmark lagt billet ind på at købe nok vacciner til at vaccinere i alt 25 millioner borgere.

Vaccinen fra Johnson & Johnson er praktisk i forhold til vaccinerne fra for eksempel Pfizer/BioNTech og Moderna, fordi det kun kræver én dose at vaccinere modtageren. Ved de to andre vacciner skal patienten stikkes to gange med nogle ugers mellemrum.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også