PolicyWatch

Polen tilbyder at købe Danmarks Johnson & Johnson-vacciner

Polens premierminister har sendt et brev til statsminister Mette Frederiksen om muligt vaccinekøb.

Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714

Polen har tilbudt at købe Danmarks coronavacciner fra Johnson & Johnson.

Det oplyser en talsmand for den polske regering onsdag.

Udenrigsministeriet bekræfter onsdag aften, at man har modtaget en henvendelse fra landet.

"Det kan bekræftes, at regeringen har modtaget brevet fra Polens premierminister," skriver Udenrigsministeriet.

Om Danmark vil sælge vaccinerne er op til Sundhedsministeriet. I en kommentar til Ritzau skriver ministeriet:

"Sundhedsministeriet kan oplyse, at regeringen er i gang med at se på, hvad der skal ske med vaccinerne fra Johnson & Johnson og Astra Zeneca."

"Alle vacciner skal udnyttes til at bekæmpe pandemien, og det gælder også de overskydende danske Astra Zeneca og Johnson & Johnson-vacciner."

Ministeriet oplyser, at man ser på flere muligheder, blandt andet donation, udlån eller bytte.

"Et flertal af Folketingets partier er desuden blevet enige om, at der skal etableres en tilvalgsordning, hvor danskere kan vælge at blive vaccineret med for eksempel Johnson & Johnsons vaccine eller Astra Zeneca," skriver ministeriet yderligere.

Tilbuddet fra Polen kommer, efter at Danmark mandag besluttede at droppe Johnson & Johnsons coronavaccine i vaccinationsprogrammet.

Danmark er det første land i verden til at droppe vaccinen helt.

Vaccinen er taget ud af det danske program, fordi den er sat i forbindelse med tilfælde af sjældne, men alvorlige blodpropper.

Ifølge polske myndigheder er risici ved at forsinke vaccinationsprogrammet imidlertid større end risici forbundet med vaccinen.

"Polen har udtrykt stor villighed til at købe vaccinerne fra Johnson & Johnson," siger talsmand Piotr Muller til nyhedsbureauet Reuters.

Han oplyser, at den polske premierminister allerede har sendt et brev til Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), om interessen i de overskydende vacciner.

Det polske nyhedsmedie Polsat skrev tidligere onsdag om ordlyden i brevet.

"Hvis Danmark beslutter at sælge ud af sit lager, så er Polen klar til at købe disse vacciner," skriver premierminister Mateusz Morawiecki til Mette Frederiksen ifølge mediet.

Ifølge talsmanden er Polen også klar til at købe andre coronavacciner, der måtte være i overskud. Bare de er godkendt til brug i EU.

Det gælder altså også vaccinen fra AstraZeneca. Den er taget ud af det danske vaccinationsprogram af samme årsager som vaccinen fra Johnson & Johnson.

Polen har indtil videre færdigvaccineret 3,1 millioner borgere. Landet har en befolkning på omkring 38 millioner indbyggere.

Mere fra PolicyWatch

Europas vindindustri vil forbyde vinger på lossepladsen

Med udsigt til omkring 25.000 ton pensionerede møllevinger i 2025 – og det dobbelte fem år senere – vil vindbranchen have EU til at indføre forbud mod deponi og støtte udvikling i nye løsninger. Danske politikere skal tage stilling til mulig import af brugte vinger, siger Wind Denmark.

Debat: Fortsat fintech-vækst kræver bedre adgang til talent

TALENTTØRKE I FINTECH: Det går godt for dansk fintech – faktisk så godt, at branchen er i akut mangel på flere medarbejdere med de rigtige kompetencer. En mangel, som truer den fortsatte vækst. Det kræver derfor fælles løsninger og politisk handling for at sikre forsat udvikling af fintech i Danmark, skriver Copenhagen Fintech Policy Forum i dette debatindlæg.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier