PolicyWatch

Dansk økonomi på mindre corona-skrump end tidligere troet

Både i første kvartal og 2020 er økonomien skrumpet mindre, end Danmarks Statistik tidligere havde beregnet. Opdateret.

Dansk økonomi er kommet bedre gennem coronatiden end tidligere antaget. | Foto: Thomas Borberg / Ritzau Scanpix

Krisen har ikke været nær så dyb i Danmark under corona som hidtil antaget.

I første kvartal i år, hvor Danmark var ramt af nedlukning, skrumpede økonomien med 1,0 procent fra kvartalet før, viser reviderede tal fra Danmarks Statistik. Den første beregning havde vist et fald på 1,3 procent.

Også 2020, som i store dele af året var ramt af restriktioner, har udviklet sig bedre end tidligere antaget. Her er økonomien skrumpet 2,1 procent, viser nye tal. Tidligere beregninger havde vist et fald på 2,7 procent.

Samtidig er væksten i 2019 også blevet nedjusteret til 2,1 procent fra før 2,8 procent, viser tallene.

Selv om bnp-tallet er blevet opjusteret flere gange, ændrer det ikke ved, at man skal helt tilbage til finanskrisen i 2009 for at finde et ringere år for dansk økonomi. Dengang skrumpede bnp - Danmarks bruttonationalprodukt - med 4,9 procent.

Ifølge senioranalytiker Bjørn Tangaa Sillemann fra Danske Bank skyldes onsdagens revisioner blandt andet, at privatforbruget - en motor i dansk økonomi - ikke faldt så meget som tidligere troet.

"På grund af nedlukningen var der en masse ting, vi ikke kunne gøre - for eksempel at gå på restaurant. Men vi har kompenseret ved at købe en masser varer, og det har i høj grad været med til at holde hånden under forbruget," siger han.

Når der ses på udviklingen i bnp, er Danmark sluppet billigt gennem krisen, hvis der sammenlignes med resten af Europa.

Revisionerne betyder ifølge økonomen, at økonomien vil være tilbage på niveauet fra før corona tidligere end forventet.

"Vi regner med, at når der kommer tal for andet kvartal om et par måneder, så vil det vise, at bnp-niveauet er tilbage," siger Bjørn Tangaa Sillemann.

Økonomien beregnes ved landets bnp. Det er et udtryk for størrelsen på et lands økonomi. Stigninger eller fald viser, om økonomien vokser eller skrumper.

Bnp-tallene beregnes ud fra den data, der er tilgængelig. Der kommer dog løbende mere til, og derfor revurderes det løbende. Der er tidligere set store ændringer i efterfølgende revisioner.

På grund af corona er beregningerne ifølge Danmarks Statistik ekstra usikre.

Ellemann frygter for få hænder til dansk vækst 

Danmarks økonomi gik tilbage under anden nedlukning

Vismænd spår markant vækst hvis smitte holdes under kontrol

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier