ATP-topchef om opsigtsvækkende klimakrav:"Nogen skal jo være de første"
Det har længe naget investeringseksperterne i Danmarks største pensionsselskab, at tallene for virksomheders CO-udledning er mangelfulde.
Mens det ene pensionsselskab efter det andet har høstet anerkendelse for nye klimamål, har ATP holdt igen og talt om, at der var brug for bedre klimadata at styre efter.
Nu tager pensionskæmpen så fat om roden på problemet med et hidtil uset krav. Senest i 2025 skal virksomheder nemlig rapportere om deres CO-udledning, hvis de vil have ATP i ejerkredsen.
"Det er vigtigt. Hvis ikke vi stiller krav og får rapportering fra virksomhederne, kan vi jo heller ikke vide, om vi er på sporet i forhold til at nå f.eks. et mål om CO-neutralitet i 2050," siger Bo Foged, adm. direktør i ATP.
Sammen med kravet om bedre data har ATP også for første gang sat mål for CO-reduktioner på den kortere bane. I 2030 skal CO-aftrykket fra ATP’s investeringer således være reduceret med 70 pct. Samme år skal ATP desuden runde 200 mia. kr. i grønne investeringer.
Vil indgå i dialog med virksomheder
I forhold til datakravet vil ATP helt konkret bede virksomheder om at rapportere efter standarden Greenhouse Gas Protocol. Det indebærer, at udledningerne fra hele værdikæden skal regnes med. Og det gælder ikke bare for de børsnoterede virksomheder, som allerede er godt i gang med at indsamle CO-data, men også for alle de unoterede selskaber, som har lang vej igen.
"Derfor håber jeg også, at andre investorer vil følge trop, for sammen er vi stærkere," siger Bo Foged.
Jeg har hørt mange investorer, der efterspørger CO-data, men jeg har ikke hørt andre end jer, der tør formulere det som et krav. Hvorfor gør I det?
"Nogen skal jo være de første, og det vælger vi at være her. Vi tror på, at der i løbet af de kommende år vil være en stigende anerkendelse af, at det er nødvendigt ud fra et risikosynspunkt. Samtidig mener vi også, det er nødvendigt at lægge pres på at få rykket denne problematik, fordi det også vil have en gavnlig effekt på selskabernes samlede udledning," siger Bo Foged.
Hvad sker der, hvis virksomhederne ikke leverer de data, som ATP kræver af dem i 2025?
"Vi er ret tydelige om, hvad vores krav er, men jeg har ikke lyst til via avisen at udstille, hvilke virkemidler vi har tænkt os at gøre brug af, hvis selskaberne ikke rapporterer. Det må vi håndtere case-by-case. Der er både store og små virksomheder i vores portefølje, og for nogle af de små virksomheder kan det være en næsten uoverkommelig opgave. Derfor skal vi også ind og forstå årsagen, hvis de ikke rapporterer. Nogle kan også af helt legitime årsager have svært ved at rapportere på scope 3 (den del af emissionerne, der bl.a. ligger hos underleverandører, red.)."
Hvad tænker I om virksomheder fra USA, Kina og emerging markets, hvor de er langt bagud på CO-rapportering?
"Det er da en udfordring. Men nu går vi i gang med at kommunikere med selskaberne, så de forstår, hvorfor vi stiller krav. Så er det selvfølgelig vigtigt, at vi fornemmer et fremskridt, og ultimativt kan det lede til frasalg. Men det er selvfølgelig inden for rammerne af den finansielle lovgivning, vi er underlagt," siger Bo Foged og uddyber:
"Så bare lige for at betrygge danskerne. Hvis store dele af verden ikke kommer med her, kan vi ikke gå ud og skævvride porteføljen ved at sælge ud. Vi skal operere inden for rammerne af, hvad der er finansielt forsvarligt."
Hvad gør I, hvis enkelte lukrative selskaber som f.eks. Tesla siger nej?
"Vi må tage det case-by-case, men ultimativt må vi tage stilling til, om vi vil være langsigtede investorer i sådan en aktie. Hvis vi ikke kender den risiko, der er i selskabet, er det også svært for os at vurdere selskabet," siger Bo Foged.