
Det kan blive svært for fjernvarmeværkerne og kommunerne rundt omkring i landet at leve op til regeringens ambitioner. Det skriver Avisen Danmark på baggrund af en rundspørge.
42 af de i alt 100 fjernvarmeværker, som avisen har været i kontakt med, svarer, at de enten ikke kan klare opgaven, eller at målet om at tilslutte alle kunder senest i 2028 er betinget af, at de kan få materialer hjem i tide og finde arbejdskraft nok. Derudover peger de på, at stigende priser for materialer og arbejdskraft er en hindring for en hurtig udvidelse af fjernvarmenetværket.
”Der er kun så og så mange, der er gode nok til at svejse stålrør og betjene gravemaskiner. Det er meget optimistisk at sige, at det skal være færdigt i 2028,” siger f.eks. Søren Abild Laursen, forsyningsleder hos Rødovre Kommunale Fjernvarmeforsyning til Avisen Danmark.
Et konkret bud på antallet af manglende faglærte hænder kom Dansk Metal med i sidste uge. Til Dansk Fjernvarmes medlemsblad udtalte erhvervspolitisk chef Emil Drevsfeldt Nielsen, at det kan komme op på 300.000 i år 2030:
”Med de politiske beslutninger om byggeri af vedvarende energikilder og grøn omstilling, der de seneste måneder er kommet til, er behovet for faglært arbejdskraft mangedoblet, så det nu nærmere bliver op mod 300.000 faglærte, vi kommer til at mangle i 2030. Og så har vi ikke engang taget højde for Esbjerg-deklarationen omkring udbygning af havvind i Nordsøen”.
Meldingen fra regeringen var, at landets 400.000 husholdninger med gas- eller olie inden nytår skal have klare besked om, hvorvidt de hver især kan komme over på at lokalt fjernvarmeværk. Hvis ikke, må dem, der fyrer med olie og gas, kigge efter alternativer som varmepumper. Mere konkret regner regeringen med, at mellem 30 og 50 pct. af gaskunderne kan komme på fjernvarme inden år 2028.
Dansk Fjernvarme havde ønsket større fokus på udfasning af russisk gas
Virksomheders overskudsvarme kan erstatte gas i opvarmning
Fjernvarmeinstallatør: Urealistisk at nå politisk målsætning for 2028
Dansk Fjernvarme: Regeringens ambitioner kræver hurtig finansiering og mindre bureaukrati