PolicyWatch

SAS svarer igen på mulig strejke: Truer med lockout og afskedigelser

Hvis det ender med en pilotstrejke hos SAS, har flyselskabets ledelse ifølge norsk medie allerede nu varslet modsvar.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Fra onsdag i næste uge kan en strejke blandt ca. 1000 piloter lamme store dele af trafikken hos SAS, som i øjeblikket kæmper for overlevelse.

Den store SAS Pilot Group har nemlig her varslet strejke, hvis ikke der opnås en løsning i forhandlingerne med ledelsen, som for tiden foregår ved det svenske Medlingsinstitut i Stockholm.

Norske NRK skriver nu, at SAS har svaret igen ved at true med lockout, altså hvor ansatte holdes ude af arbejdspladsen og ikke får løn.

SAS har således varslet, at alle medlemmer af det svenske pilotforbund på SAS’ base i Arlanda i Stockholm om en såkaldt spejllockout fra samme dato, som strejken træder i kraft, altså 29. juni kl. 00.01. Det viser et brev fra SAS til Medlingsinstituttet, som NRK har adgang til.

Mediet skriver, at SAS begrunder lockoutvarslet med, at det svenske pilotforbund har opsagt overenskomsten med SAS og varslet en total arbejdsnedlæggelse.

NRK har spurgt SAS, om man også vil varsle lockout i Danmark og Norge, hvortil pressechef Tonje Sund udtaler, at der er foreskellige regler i de enkelte lande, og at ”vi vender tilbage til, hvad der er næste skridt i henholdsvis Norge og Danmark.”

Ifølge NRK’s oplysninger skal der dog også være udsendt et lockoutvarsel fra SAS i Danmark.

Når det gælder Norge, skriver mediet, at der er sendt ”betingede afskedigelser til alle SAS-ansatte”.

”I tilfælde af en strejke vil virksomheden foretage konkrete vurderinger af eventuelle fyringer, i takt med de effekter en eventuel strejke vil have,” lyder det fra Tonje Sund, som tilføjer, at det er normal procedure, at medarbejdere, der ikke kan ansættes ordentligt på grund af strejke, bliver afskediget.

I Danmark har flymekanikere under Dansk Metal Luftfart forleden også varslet strejke i sympati med piloterne. Den vil efter planen kunne begynde 5. juli.

Striden mellem piloterne i SAS Pilot Group og SAS handler om størrelsen af besparelser i forbindelse med redningsplanen SAS Forward samt piloternes utilfredshed med, at flyselskabet har oprettet nye datterselskaber med billigere overenskomster med den konkurrerende fagforening FPU.

SF-ordfører kalder statslig opbakning til SAS for et ”forbandet dilemma”

Pilotforening: SAS forbereder proces for konkursbeskyttelse i USA

Pilotforening i forhandling med Ryanair forud for varslet strejke mod SAS

Mere fra PolicyWatch

Bredt flertal vil af med gas fra 2035 grundet Rusland

Rusland har for stor indflydelse, og derfor vil bredt flertal i Folketinget med gas fra 2035 ifølge ny aftale. Dansk Fjernvarme glæder sig over aftalen. Men det skorter med hjælp til landets boligejere, lyder det. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier