Analytiker om SAS-afstemning: Redningsplan kræver piloternes ja

SAS-piloter har indtil midnat til at stemme ja eller nej til overenskomstaftale, der blev indgået for nylig.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
af ritzau

Hvis SAS-ledelsen skal kunne gennemføre selskabets redningsplan, så er det afgørende, at piloterne stemmer ja til overenskomstaftalen fredag. Det siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.

”Kommer der ikke et fuldbyrdet ja fra SAS-piloterne, så vil det være med til at sætte redningsprocessen tilbage - måske endda afspore den. Og hvem ved, om investorerne så vil hjælpe til,” siger han.

Natten til den 19. juli indgik selskabet en aftale om en ny overenskomst med cirka 900 af selskabets piloter. Piloterne har indtil midnat fredag til at stemme om aftalen.

Det lykkedes efter måneders forhandlinger at nå til enighed om en ny aftale, efter at piloterne havde strejket i 15 dage.

Aftalen betyder, at piloterne går fem procent ned i løn. De skal flyve mere om sommeren, hvor trafikken er høj, og mindre om vinteren. De skal samtidig være mere fleksible med hensyn til, hvornår på ugen de flyver.

Samlet set betyder lønnedgang, øget fleksibilitet og mulighed for længere arbejdsuger, at piloterne bliver op mod 25 procent billigere for SAS.

Selv om ledelsen i SAS formentlig sidder anspændt og afventer resultatet af afstemningen, så vil Jacob Pedersen blive meget forbavset, hvis ikke det ender med et samlet ja.

”Mit indtryk er, at pilotforeningerne i Danmark, Sverige og Norge har haft tid til at afklare med baglandet, at man er nået frem til et fint forhandlingsresultatet. Derfor vil jeg blive meget overrasket, hvis det bliver anderledes,” siger han.

I øjeblikket har luftfartsselskabet planer om at indlede en rekonstruktion i USA under konkursbeskyttelse i en såkaldt chapter 11-proces.

En konkursbeskyttelse vil betyde, at SAS fortsat kan holde gang i driften og udbetale løn, mens processen står på.

SAS søger finansiering på op mod 700 millioner dollar i den forbindelse. Det svarer til lidt mere end 5,1 milliard kroner.

Men hvis man ikke kan få denne finansiering, kan det spolere planerne om en konkursbeskyttelse, siger aktieanalysechef Jacob Pedersen.

”Afstemningen er helt afgørende for chapter 11-processen. Det er den, der er omdrejningspunktet i SAS’ redningsplan,” understreger han.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også