Jyske Bank vil målrette partistøtte - regnskab tegner et andet billede
(Opdateret 2/11: Det er blevet præciseret at Jyske Bank ikke fremgår af De Konservatives indsendte regnskab for 2018 til Folketinget. Banken fremgår til gengæld af De Konservatives offentliggjorte regnskab for 2018 på partiets hjemmeside. FinansWatch afventer svar fra Konservative på hvorfor)
KØBENHAVN / BRUXELLES – Det er en klar linje, man møder, når Jyske Bank gennem de seneste år har sendt større pengesummer ind i dansk politik. Grundlæggende er det nemlig kun enkeltpersoner, der skal kunne modtage penge.
”Støtten ydes bredt i det politiske spektrum, og den går ikke til partier eller erhvervsklubber, men til politikere,” skriver kommunikationsdirektør i Jyske Bank Erik Qvirin.
Over for FinansWatch ønsker Jyske Bank ikke at stille op til interview om bankens partistøttepraksis. I en skriftlig kommentar afviser banken samtidig at kommentere beløbene uddelt ved seneste valg, men oplyser, at der i ”en del år” er fokuseret på støtte til enkeltpersoner. Det er altså ikke en ny praksis, understreger banken.
”Jeg kan ikke sige præcist hvor længe, men vi har gjort det på den nuværende facon, herunder støttet politikere og ikke partier i en del år,” skriver kommunikationsdirektør Erik Qvirin.
Trods den klare linje optrådte banken imidlertid i partiregnskaberne hos De Konservative forud for det seneste folketingsvalg i 2019, hvor banken indskrev sig blandt de større støtter af partiet. Her fremgår det af partiets eget regnskab for 2018, at banken har sendt mindst 20.500 kr. direkte i den konservative krigskasse. I partiets indsendte regnskab til Folketinget samme år fremgår banken dog ikke. Beløbet kan ifølge partiet selv ikke øremærkes til hverken valgkampen i specifikke kredse eller kandidater.
”Donationer vil altid blive givet til partiet/foreningen og er juridisk partiets ejendom,” bekræfter partiet i en mail til FinansWatch.
Reelt er den eneste mulighed for at sikre, at donationer går direkte til kandidaters kampagner at sende pengene direkte til den konkrete vælgerforening eller kreds, uddybes det.
En gennemgang af partiernes regnskaber viser, at partikasserne hos Socialdemokratiet, Venstre og De Konservative bugner i langt højere grad i valgår end andre år. Arbejdernes Landsbank, som donerer penge til Socialdemokratiet, sender f.eks. kun penge i valgår.
Lang politisk historie
Præcis hvor store beløb, som har flydt fra Jyske Banks hovedkontor i Silkeborg er ukendt. På grund af opbygningen i den danske partistøttelov, stilles der i dag ikke krav til at oplyse den præcise størrelse af private bidrag fra eksempelvis erhvervslivet, hvor man i stedet blot skal oplyse beløb over en bestemt størrelse.
Støtten har dog i årtier flydt fra bl.a. Jyske Bank til særligt blå blok, hvor banken også i midten af 2010’erne arbejdede gennem den daværende ”Finanssektorens forening til støtte af et sundt og konkurrencedygtigt erhvervsliv”.
Foreningen stod ifølge forfatterne bag bogen ”Skjulte Penge”, som i 2015 gik i dybden med pengestrømmene ind og ud af dansk politik, bag overførsler for 1,6 mio. kr. til såvel de borgerlige partier som De Radikale under valgkampen i 2011.
Mens flere af landets største pengeinstitutter som f.eks. Nordea, Nykredit og Lån & Spar Bank tog afstand fra foreningen, kastede flere storbanker som Jyske Bank sig ind i arbejdet – også finansielt.
”Vi har nogle virksomhedsspecifikke interesser, f.eks. at der ikke kommer ekstra skatter på banker. Får vi et regeringsskifte, risikerer det at blive dyrere for bankerne, og så vil det også blive dyrere for dig at være kunde,” sagde topchef Anders Dam i 2011 i et interview med Jyllands-Posten og uddybede:
”Vi er medlem af en interesseorganisation, som kender spillet på Christiansborg, og som ved, hvilke knapper man skal trykke på for at varetage vores interesser.”
Konkret støttede banken ifølge topchefen med et beløb, som ville beløbe sig på 20-50 øre per kunde.
Støtter ”selektivt og begrænset”
Selvom Jyske Bank ikke ønsker at stille op til interview, er storbanken ikke bleg for at erkende, at man fortsat gerne betaler for kontakt til de danske politikere. Forskellen er dog, at man i dag ifølge Erik Qvirin arbejder med i ”selektivt og i begrænset omfang” at yde ”personlig valgkampstøtte” til folketingsmedlemmer. Hvordan støtten konkret udformes, ønsker banken dog ikke at kommentere.
”Jyske Bank arbejder som mange andre virksomheder med politisk interessevaretagelse. Det er vi i særlig grad nødt til, fordi vi er i en meget reguleret branche med stor politisk bevågenhed,” skriver Erik Qvirin og tilføjer:
”Derfor er politiske relationer og direkte kontakt til lovgiverne væsentligt for os.”
Han uddyber, at man fra bankens side sigter efter at støtte politikere, der arbejder ”sagligt og konstruktivt” for et sundt og konkurrencedygtigt erhvervsliv. En støtte, som ifølge banken ydes ”bredt i det politiske spektrum”.
En gennemgang foretaget af FinansWatch af partiregnskaber på tværs af politiske skel indsendt til Folketinget fremgår Jyske Bank i 2018 og 2019 ikke med støttedonationer på over 20.000 kr. hos andre partier.
Overrasket professor: Kun 3 pct. af de største virksomheder giver valgbidrag
Arbejdernes Landsbank omlægger partistøtte: S kan hæve over 450.000 kroner
Sidste valg satte rekord i partistøtte fra ejendomsselskaber: ”Vi fortsætter”
Finanssektoren viger udenom politisk støtte - kun to banker støtter partier eller erhvervsklubber