Undersøgelse peger på fyringer i det kommende halve år

Blandt organisationen Ledernes medlemmer forventer hver tredje at skulle skille sig af med medarbejdere i de kommende måneder. Det står i kontrast til, at andre virksomheder stadig fremhæver mangel på arbejdskraft som et kæmpe problem.
Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Dansk økonomi er ramt af modvind fra flere fronter, hvor særligt den høje inflation gør ondt. Indtil videre har det dog ikke vist sig i højere arbejdsløshed, men meget peger på, at der er en vending på vej.

Det viser tal fra en undersøgelse, som organisationen Lederne har foretaget. Her fremgår det, at hver tredje leder forudser, at det bliver nødvendigt at afskedige medarbejdere inden for det næste halve år. Det står umiddelbart i kontrast til, at mange andre virksomheder stadig fremhæver mangel på arbejdskraft som en af deres største udfordringer.

”Det er en god reminder om, at dansk erhvervsliv ikke er en homogen størrelse. Vi ser i øjeblikket virksomheder, som virkelig er presset på grund af blandt andet de høje energipriser, og hvor fyringerne de næste seks måneder truer. Det er eksempelvis meget energikrævende virksomheder inden for industrien eller bygge- og anlægsvirksomheder. Omvendt er der andre dele af erhvervslivet, der spurter frem, og som mangler arbejdskraft,” lyder det fra Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne.

Tal fra Danmarks Statistik mandag viste, at 274 aktive virksomheder gik konkurs i oktober, når man korrigerer for sæson. Det var en stigning på seks procent, når man sammenligner med september, og er det højeste niveau i 12 år. Konkurserne har ifølge Danmarks Statistik kostet 1505 mennesker arbejdet.

Absurd situation at være leder i

Lasse Lundquist, konsulent hos SMV Danmark, kommenterede mandag tallene på følgende måde:

”Hvad der startede som en mindre konkursbølge i byggeriet har spredt sig til langt flere brancher, så det nu også er bageren på hjørnet, den lokale restaurant og mange flere, der mærker den triste udvikling.”

Omvendt kæmper flere større virksomheder med at skaffe den nødvendige arbejdskraft. Ifølge en tilbagemelding fra Watch Mediers direktørpanel op til valget forventede næsten halvdelen af virksomhederne at vokse i det kommende år. 41 pct. af topcheferne svarede, at de forventede, at deres virksomheds medarbejderantal vil stige i det kommende år, mens seks pct. svarede, at de forventede, at det vil stige markant.

”Noget af det her bygger også på negative forventninger, og på den måde er det en virkelig absurd situation at være leder i i øjeblikket. Lige nu er det stadig rigtig svært at skaffe medarbejdere, ledigheden er virkelig lav, og beskæftigelsen har aldrig været højere. Medarbejderne kommer ikke bare, og man har brug for dem lige nu, men stadig ser vi de mørke skyer i horisonten. Mange er begyndt at mærke, at det ikke drejer helt så hurtigt rundt, som det plejer, men de ser stadig fremgang,” lyder Niklas Praefkes kommentar.

Erhvervsorganisationer: Kommende regering kan ikke løbe fra løftet om mere arbejdskraft

Mangel på arbejdskraft sætter en stopper for grønne planer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også