PolicyWatch

Detailsalget falder: Festen er forbi i butikkerne

Mens flere danskere igen bruger flere penge på restauranter, er sagen en anden for den danske detailhandel, hvor salget i oktober faldt sammenlignet med måneden før.

Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix.

Det blev til en dukkert for salget i butikkerne i oktober, hvor detailsalget faldt 1,7 pct. sammenlignet med september.

”Over de senere år har vi i stigende grad set forbrugerne holde krudtet tørt i oktober for på den måde at kunne bruge lidt mere på dagens black friday. Sammenlignet med begyndelsen af 2021, hvor butikkerne nød godt af optøede feriepenge og delvise nedlukninger i servicesektoren, så er detailsalget faldet med mere end 10 pct.,” påpeger Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar og fortsætter:

”Desværre for butikkerne bliver de ramt dobbelt. Det er nemlig ikke kun en opbremsning af forbruget, vi er vidne til, det er også en normalisering, hvor mange danskere igen bruger flere penge på restauranter, hoteller og servicesektoren i det hele taget.”

Palle Sørensen, cheføkonom i Nykredit, siger, at detailsalget fortsætter den nedadgående trend, der startede i første halvdel af 2021 set over en tre måneders periode.

”Detailsalget har ellers ligget overraskende stærk de seneste måneder. For selvom det er faldet siden toppen under pandemien, så lå det i september måned fortsat højere end før pandemien. Tallene for oktober i år ligger til gengæld en tand under niveauet før pandemien,” lyder hans kommentar til tallet fra Danmarks Statistik.

Fremadrettet kan dagens tal være den første indikation på, at den krise, som man blandt andet venter i Nykredit de kommende kvartaler, nu er ved at ramme detailhandlen:

”Vi tror, at det er et spørgsmål om tid før salget rammes endnu mere af de massive udfordringer, som danske husholdninger står over for,” skriver Palle Sørensen.

Og Søren Kristensen kalder da også oktober for ”en milepæl”, da detailsalget er normalisteret:

”Festen hos de danske butikker er med andre ord ved at være forbi. Vi forventer desværre, det bliver værre endnu. For oveni inflationen vil mange danskere også i løbet af 2023 blive ramt af rentestigninger. Og inden da kan en opbremsning på arbejdsmarkedet med flere fyringer til følge sætte en kæp i hjulet på de danske forbrugere,” skriver Sydbanks cheføkonom og fortsætter:

”Det vil i sidste ende også ramme dansk økonomi, som kan få svært ved at undgå en recession, hvis forbrugerne, som en af de vigtigste vækstmotorer, sætter ud som vi frygter.”

Dansk detailsalg faldt en smule i september

Forbrugernes pessimisme aftager lidt i november

Salget i butikkerne stiger igen efter to måneders tilbagegang

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier