PolicyWatch

USA's udenrigsminister: Vores alliance med Danmark er stærk

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, har onsdag aften talt i telefon med udenrigsminister Jeppe Kofod.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo. | Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ/AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har i et opkald til Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), onsdag aften diskuteret et øget sikkerhedssamarbejde mellem USA og Danmark i Arktis - herunder på Grønland. 

Samtidig har Pompeo rost den stærke alliance mellem danskerne og amerikanerne. 

Det siger det amerikanske udenrigsministerium i en udtalelse først på natten til torsdag dansk tid. 

Samtalen mellem de to udenrigsministre sker på baggrund af Donald Trumps aflysning af et planlagt statsbesøg i Danmark 2. til 3. september. 

"Udenrigsministeren har udtrykt sin påskønnelse af Danmarks samarbejde som en af USA's allierede og Danmarks bidrag til fælles sikkerhedsprioriteter," siger talsperson for det amerikanske udenrigsministerium Morgan Ortagus i meddelelsen. 

"Udenrigsminister Pompeo og udenrigsminister Kofod diskuterede også en styrkelse af samarbejdet med det danske rige - herunder Grønland - i Arktis," tilføjer hun. 

Onsdag aften skrev Jeppe Kofod i et opslag på Twitter, at han havde talt med Pompeo, og at de to havde bekræftet de "stærke bånd" mellem Danmark og USA.

Donald Trump skrev onsdag i en stribe opslag på Twitter, at han havde udskudt sit besøg på grund af statsminister Mette Frederiksens blanke afvisning af et muligt salg af Grønland til USA. 

Søndag kaldte Mette Frederiksen det for en "absurd diskussion", da hun under et besøg i netop Grønland gjorde det klart, at verdens største ø ikke er til salg. 

Og netop det sprogbrug faldt tilsyneladende ikke i god jord hos den amerikanske præsident. I kommentarer til pressen onsdag aften kaldte han Mette Frederiksens kommentarer "væmmelige".

Donald Trump tilføjede, at planen om at købe Grønland "blot var en idé", og at man bør respektere USA.

Onsdag kommenterede statsministeren situationen.

"Vi er ærgerlige, fordi vi har været godt i gang med at forberede et rigtig godt besøg for både den amerikanske præsident, førstedamen og det store amerikanske følge," lød det diplomatiske svar fra statsministeren.

Mette Frederiksen understregede også, at forholdet til amerikanerne ikke er påvirket af aflysningen og kontroverserne omkring Grønland.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier