DI-topchef: Uddannelse og forskning skal bane vej for historisk grøn omstilling

Hvis dansk erhvervsliv skal være rygsøjlen i regeringens ambitiøse grønne omstilling, kræver det, at begge parter både giver og tager, siger Dansk Industris nye topchef Lars Sandahl Sørensen.
Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix

Det er ikke alle danskere, der kan prale af at have haft fast bopæl i Japan, Storbritannien, USA og Australien. Lars Sandahl Sørensen, der for få uger siden tiltrådte som topchef i Dansk Industri, kan.

Når Lars Sandahl Sørensen, der indtil for nylig var koncerndirektør i SAS, skal pege på Danmarks unikke styrke i konkurrencen med andre lande, fremhæver han evnen til at indgå reelle partnerskaber og samarbejdsaftaler, som den danske model er et eksempel på. 

"De nationer, der graver grøfter, er taberne, for så får du ikke en produktivitet, en vilje og en sammenhængskraft," siger Lars Sandahl Sørensen.

Hans start som ny DI-topchef falder tæt sammen med, at Mette Frederiksen er blevet ny socialdemokratisk statsminister – bl.a. på et løfte om at gennemføre en massiv grøn omstilling, der ifølge regeringens mål skal føre til en reduktion af udledningen af drivhusgasser på 70 pct. i 2030. Et mål som Lars Sandahl støtter.

Skal målet nås, kræver det imidlertid, at erhvervslivet og Christiansborg finder sammen i et af de partnerskaber, der er unikke for Danmark.

"Man kan hurtigt pege på, at alle mulige andre skal finde på løsninger. Men hvis man bare smider forventninger i hovedet på hinanden, bliver det ikke godt. Hvis man for alvor skal løse ting sammen, skal man både give og tage. Man kan ikke bare tage, og man kan heller ikke bare give," siger han.

Lars Sandahl Sørensen mener, at dansk erhvervsliv og regeringen vil kunne løse udfordringerne, men han advarer samtidig om, at muligheden for succes balancerer på en knivsæg.

"Det kan ligeså godt gå helt galt som det kan gå helt godt."

Kræver tryghed om investeringer

At regeringens reduktionsmålsætning på 70 pct. er ambitiøst, understreges af, at klimaminister Dan Jørgensen (S) flere gang har understreget, at han ikke ved, hvordan regeringen når den. Til gengæld står det klart, at alle sektorer i erhvervslivet kommer til at mærke omstillingen.

Transportsektoren skal elektrificeres, landbrugsjord skal tages ud af produktion, og private virksomheder skal over en bred kam investere massivt i grøn teknologi.

Store krav til erhvervslivet, der også kalder på store svar fra regeringen, mener Lars Sandahl Sørensen.

"Hvis man vil have risikovillighed, innovationskraft og skabelse af nye arbejdspladser på trods af, at man ikke ved, hvordan markederne kommer til at udvikle sig, kræver det selvfølgelig, at virksomhederne føler, at de kan investere relativt trygt, og at de ikke pludselig får smidt nye krav og afgifter og alt muligt andet i nakken."

Mere uddannelse og arbejdskraft

Derudover bliver det især vigtigt at understøtte erhvervslivet med investeringer i uddannelse, efteruddannelse, adgang til kvalificeret arbejdskraft og flere penge til forskning, lyder det fra Lars Sandahl Sørensen, der også efterlyser flere partnerskaber mellem uddannelsesinstitutioner, forskningsinstitutioner og erhvervslivet.

"Det er jo ikke kun noget, regeringen skal tage ansvar for. Det skal virksomhederne også tage ansvar for."

Hvordan kan politikerne på Christiansborg vide sig sikre på, at erhvervslivet løfter opgaven, og at investeringerne ikke bare ender som ekstra afkast til aktionærer og ejere?

"Det er jo et tillidsspørgsmål, og tillid er en vigtig ting. Det handler både om at have tillid til myndighederne, som man jo ikke engang kan have i hele Europa, men det drejer sig også om at have tillid til virksomhederne, der har et vigtigt ansvar for ikke at bryde den tillid," siger Lars Sandahl Sørensen og tilføjer: 

"Men derudover får man jo afkast efter risiko. Det er et princip, som fungerer i hele verden. Hvis man skal gå ind i noget med høj risiko, skal der helst være et højt afkast, hvis du ikke er i et totalitært statssystem. Det er det, der driver folk til at tage risiko."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også