PolicyWatch

Hårdt brexit vil slå luften ud af vindeksporten

Den danske vindindustri risikere at blive ramt voldsomt på eksporten af et hårdt brexit, viser ny analyse.

Foto: JP

Vindsektoren er en af dem, der risikerer at mærke konsekvenserne af et hårdt brexit allermest, viser en ny analyse fra Dansk Erhverv.

Det skriver Børsen.

Således viser rapporten, at varegruppen motorer og maskiner, hvor vindmøller hører under, er den gruppe, som Storbritannien har aftaget den største andel af Danmarks samlede eksport de seneste år. For hver 100 kr. der er blevet solgt motorer, maskiner og vindmøller i Danmark, er der i årene 2016 til 2018 solgt for 21,5 kr. til Storbritannien.

"Det er klart, at hvis vi går fra det niveau, vi har i dag, og så til et fuldt stop, så vil det have en voldsom effekt. Det korte svar er, at ingen aner, hvad der kommer til at ske. Der er ingen køreplan fra briterne. Skal virksomhederne f.eks. have juridiske adresser i Storbritannien? Hvilke regler og procedurer skal de følge? Ingen ved det, og det giver en stor frustration hos virksomhederne," siger Jan Hylleberg, der er direktør for Wind Denmark, til avisen og tilføjer:

"Vi har mange små og mellemstore medlemmer, især inden for service og vedligeholdelse. Hvis det pludselig bliver langt dyrere for dem at gennemføre de daglige operationer, eller hvis deres omkostninger stiger voldsomt, så kan de hurtigt få det svært."

Den adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, fortæller til avisen, at prognoserne viser, at et hårdt brexit kan betyde et fald i Danmarks bnp på 1-1,3 pct., og at det vil være alle de store eksportområder, der bliver påvirket.

Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch.

Mere fra PolicyWatch

Bredt flertal vil af med gas fra 2035 grundet Rusland

Rusland har for stor indflydelse, og derfor vil bredt flertal i Folketinget med gas fra 2035 ifølge ny aftale. Dansk Fjernvarme glæder sig over aftalen. Men det skorter med hjælp til landets boligejere, lyder det. (Opdateret)

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier