PolicyWatch

Juncker: Vi kan droppe irsk aftale for noget lige så godt

EU's kommissionsformand siger, at han stadig tror på en aftale mellem EU og Storbritannien om brexit.

Foto: FREDERICK FLORIN/AFP / AFP

EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, siger i et interview til den britiske tv-station Sky, at EU kan droppe den såkaldte bagstopper for Irland som en løsning på brexit, hvis regeringen i London kan fremlægge et lige så sikkert alternativ.

"Hvis der leves op til hensigterne - dem alle - så behøver vi ikke en bagstopper," siger han ifølge AFP.

"Jeg tror, vi kan nå en aftale."

Bagstopperen, som den tidligere premierminister Theresa May havde sagt ja til, vil garantere, at der ikke opstår en hård grænse mellem EU-landet Irland og den britiske provins Nordirland.

Men den betyder også, at briterne er nødt til at forblive i EU's toldunion, indtil der er fundet en teknisk løsning på at holde grænsen åben på den irske ø.

En sådan løsning findes ikke i dag, har kommissionen tidligere slået fast.

Premierminister Boris Johnson har svoret, at briterne forlader EU 31. oktober - med eller uden en aftale. En aftale kræver, at bagstopperen forsvinder.

Johnson siger, at hans regering arbejder på en alternativ løsning, selv om han ikke har afsløret meget om, hvad den går ud på.

Juncker siger, at han havde et "temmelig positivt" møde med Johnson i Luxembourg mandag, og han tror stadig på, at en aftale kan nås inden 31. oktober, der er dagen, hvor Storbritannien skal forlade EU.

Han fortæller, at Kommissionen onsdag aften modtog de første rids af den plan, som den britiske regering arbejder på. Han siger, at han endnu ikke har haft tid til at granske papirerne nærmere.

"Når det handler om de alternative ordninger, som vil gøre det muligt for os og briterne at nå bagstopperens vigtigste mål, ja, så kan jeg sige, at jeg ikke har nogen erotisk forbindelse med bagstopperen," siger Juncker med et fnis.

"Men hvis resultaterne er der, så er jeg ligeglad med instrumenterne, der anvendes, slår han fast."

Mere fra PolicyWatch

Dansk minister vil have mere omfattende krav til soja-dokumentation

Mens EU er på vej om krav om satellit- og GPS-dokumentation på importeret soja at mindske afskovning, er regeringen nu allerede klar til at gå endnu længere. Om få år kan man forhåbentlig også knytte krav til påvirkning af andre økosystemer, siger Lea Wermelin (S) til AgriWatch.

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier