PolicyWatch

Boris Johnson efter dom: Brexit kommer uanset hvad

Johnson siger, at britisk højesteret kendelse mod ham gør det sværere at få en brexit-aftale med EU.

Foto: DON EMMERT/AFP / AFP

Den britiske premierminister, Boris Johnson, siger til BBC, at han vil respektere en afgørelse fra den britiske højesteret tirsdag, der erklærer suspenderingen af det britiske parlament ulovlig.

Men brexit bliver en realitet 31. oktober, forsikrer han.

Johnson er uenig i kendelsen fra højesteret, men siger, han vil respektere den.

De 11 dommere i højesteret sagde klart og enstemmigt, at Johnsons beslutning om at suspendere parlamentet i fem uger midt i den værste politiske krise i landet siden Anden Verdenskrig var ulovlig.

Johnson siger, at kendelsen mod ham forhindrer ham i at få en brexit-aftale, inden Storbritannien skal forlade EU 31. oktober.

"Vi skal træde ud af EU den 31. oktober uanset hvad, men det afgørende for os er, at vi får en god aftale," siger han ved ankomsten til FN i New York.

"Og det er det, som vi arbejder på. Og for at være ærlig, så er det ikke blevet meget lettere efter alt det, der er sket i parlamentet og ved domstolene," siger han ifølge Reuters.

Johnson synes således at holde fast i - uanset loven og højesteret - at han vil trække Storbritannien ud af EU selv uden en aftale.

Dermed udfordrer han igen parlamentet. Og ikke mindst højesteret, som tirsdag erklærede, at en regering ikke af bekvemmelighed kan ignorere parlamentet og dets flertal. Regeringen skal følge landets love.

Inden parlamentet blev suspenderet natten til 8. september, havde et flertal af lovgiverne med tilslutning fra 21 konservative vedtaget en lov, som siger, at hvis Johnson ikke senest 19. oktober har indgået en aftale med EU, så skal han anmode EU-Kommissionen om at få udsættelse for brexit.

Johnson landede tirsdag i New York for at deltage i FN's Generalforsamling. Men ifølge BBC rejser han allerede tirsdag aften hjem igen for at være klar, når parlamentet genoptager sit arbejde onsdag formiddag.

Mere fra PolicyWatch

Midtjylland åbner hospitaler for at fastholde spin-outs

Region Midtjylland inviterer life science-virksomheder ind på regionens hospitaler for at afprøve produkter og ideer i en tidlig fase. Det sker især for at fastholde de mange spin-outs fra Aarhus Universitet, som ellers ofte etablerer sig uden for regionen.

Kollerup om konkurrencerapport: "Alarmerende læsning"

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har selv bestilt den rapport om konkurrencen i banksektoren, som han nu kalder alarmerende læsning. Hvad der skal ske på området, har han ikke umiddelbart noget svar på, oplyser han i et skriftligt svar.

Finansforbundet afviser kritik af høje lønninger i bankverdenen

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påpeger i ny rapport, at bankbranchen er i top, hvad angår andelen af lønnen, der ikke kan forklares med uddannelse eller erfaring. Det kan være indikation på ineffektiv konkurrence, mener styrelsen. Finansforbundet er uenig i påstanden.

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier