Regeringen vil ikke spare på konsulentbistand i finanslov

Mens der blev udskrevet regninger til erhvervslivet og familievirksomheder i regeringens finanslovsudspil, slipper konsulentbranchen foreløbigt for besparelser på de statslige konsulentydelser, hvis det står til regeringen. Fornuftigt, mener Dansk Erhverv.
Foto: Clara Ahrens Poulsen//
Foto: Clara Ahrens Poulsen//

Inden valget lagde Socialdemokratiet op til at indføre et såkaldt konsulentloft. Der kunne nemlig spares 3 mia. kr. ud af de knap 11. mia. kr., som stat, regioner og kommuner årligt bruger på konsulentydelser, lød det i maj fra statsminister Mette Frederiksen.

Men i regeringens første finanslovsudspil har regeringen ikke kunne finde nogle besparelser på de offentlige konsulentydelser.  

"Vi har ikke lagt en eller anden rammebesparelse ind på den her finanslov," siger finansminister Nicolai Wammen i forbindelse med præsentationen af finanslovsudspillet.   

Han henviser i stedet til de to økonomiaftaler, regeringen for nyligt vedtog med regionerne og kommunerne.

"VI har jo for kort tid siden lavet en aftale med både kommunerne og regioner, hvor vi blandt andet skal sætte os sammen og se på, hvordan vi kan bruge pengene klogere, og det gælder også i forhold til konsulenter. Så det er et arbejde er sat i gang," siger Nicolai Wammen.  

I erhvervsorganisationen Dansk Erhvervs glæder man sig over, at regeringen ikke lægger op til direkte besparelser på de offentlige konsulentydelser i forbindelse med finansloven.

"Det lader til at regeringen har lyttet og måske besindet sig en smule. Der er jo grundlæggende ikke nogen tvivl om, at de her massive besparelser, der var lagt op til, i hvert fald ikke var noget, der er groet i vores baghave," siger Daniel Møller Jensen, der er politisk konsulent i Dansk Erhverv.  

"Vi har jo opfordret regeringen til at droppe konsulentloftet, for det ville blive dyrere og ikke mindst give dårligere velfærd, hvis man gennemførte det. Så overordnet set er det rigtigt fornuftigt, at regeringen tager sig tid og ser på det her område grundigt, inden man gennemfører besparelser."

Han mener, at der er behov for at styrke samarbejdet mellem det offentlige og konsulentbranchen.

"Det skal vi jo blandt andet gøre sammen med regioner og kommuner, der skal i gang med at se på konsulentforbruget, som det blev aftalt i forbindelse med de økonomiaftaler der lige er indgået (med regioner og kommuner red.)," siger Daniel Møller Jensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også