EU-lande lover hinanden et stop for våbeneksport til Tyrkiet

Medlemslandene i EU har fundet en løsning på stop for våbensalg til Tyrkiet, som også Danmark har ønsket.
Foto: Adem Altan/AFP / AFP
Foto: Adem Altan/AFP / AFP
AF RITZAU

EU-landene har mandag givet hinanden håndslag på indtil videre at stoppe eksporten af våben til Tyrkiet, efter at tyrkisk militær for nylig har indledt en offensiv i Syrien. 

Der er tale om en politisk aftale og ikke en decideret våbenembargo, som EU eksempelvis har i forhold til Venezuela og Libyen. 

"Medlemslandene forpligter sig på stærke nationale holdninger, hvad angår deres våbeneksport til Tyrkiet," hedder det i konklusioner fra mødet.

Der henvises specifikt til en EU-aftale fra 2008 om våbenkontrol. 

Denne aftale forpligter landene til ikke at eksportere våben, hvis der er risiko for, at disse tænkes anvendt i aggression mod et andet land eller til forsvar af et territorialt krav. 

Hvad sker der, hvis et land alligevel udsteder en licens til våbensalg til Tyrkiet?

"Landet skal leve op til den rådskonklusion, som vi har i dag, om en skarp og restriktiv eksportpolitik," siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S). 

"Jeg håber, at landene på den baggrund følger trop som Danmark, og at de sikrer, at vi ikke udsteder licenser til eksport af våben, der kan bruges i krigen i Syrien," uddyber han. 

Trods bred enighed blandt EU-landene om den alvorlige situation i det nordlige Syrien, hvor en tyrkisk offensiv er rettet mod kurderne, krævede det tovtrækkeri at blive enige om indhold og ordlyd af aftalen. 

Der var et par lande, som fandt, at det var for stærkt at udtale en fordømmelse af Tyrkiet. Men sådan endte det alligevel i teksten. 

Når man ikke kunne blive enige om en våbenembargo, skyldes det også, at Tyrkiet for hovedparten af EU-lande er en militærpartner i Nato. 

"Jeg vil bare sige, at for mig er denne kamp først slut, når den militære operation er stoppet. Når Tyrkiet har trukket sig ud, så har vi mulighed for at få fred tilbage i Syrien," siger Kofod. 

Danmark har haft en aftale om stop for våbensalg til Tyrkiet siden 2018. Der er siden ifølge Jeppe Kofod dog givet tilladelse i en håndfuld sager. Men dem ser man nu nærmere på. 

Tyrkiets offensiv i Syrien har ifølge EU-landenes udenrigsministre haft "dramatiske konsekvenser".

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også