PolicyWatch

Økonomer venter ikke anderledes linje med ny ECB-chef

På næste rentemøde har Christine Lagarde over som ny chef for Den Europæiske Centralbank. Ifølge økonomer fra Danske Bank og Nykredit er der ikke lagt an til en ny linje fra den kommende chef. Men det betyder ikke, at der ikke er udfordringer.

Foto: Eric Piermont/AFP/Ritzau Scanpix/AFP / AFP

Efter otte år på posten som chef for Den Europæiske Centralbank (ECB) er det nu slut for italienske Mario Draghi. Torsdag var hans sidste rentemøde i spidsen for centralbanken, og det endte – helt som ventet – uden annonceringen af nye lempelser.

Ved næste møde er det i stedet franske Christine Lagarde, der sidder for bordenden. Det kommer dog ifølge Frederik Engholm, der er chefstrateg i Nykredit, ikke til at betyde en anderledes linje fra centralbankens side.

"Ved næste møde sidder tidligere IMF-boss Christine Lagarde for bordenden i ECB, men vi forventer ikke en synderlig anderledes linje fra hende," skriver han i en kommentar.

"Hun besidder dog ikke samme kendskab til den finansielle sektor, markeder og det pengepolitiske område, som Draghi kom ind med, så rammer en slem krise og skal der tænkes stort og nyt, så må hun nok støtte sig mere til sine rådsmedlemmer og stab end selv at stå for idéerne," vurderer Frederik Engholm.

Skal skabe enighed om bordet

Og der kan være nok at tage fat på for den nye ECB-boss. Siden centralbanken ved rentemødet i september vedtog en stribe lempelser, har flere medlemmer af Styrelsesrådet, der bestemmer politikken, udtalt sig negativt om pakken.

Særligt et nyt opkøbsprogram for statsobligationer, det såkaldte QE-program, på 20 mia. euro om måneden har påkaldt sig kritiske røster – blandt andet fra centralbankcheferne i Tyskland, Frankrig og Holland.

"Hun (Christine Lagarde, red.) træder til på et tidspunkt med svagt vækstmomentum, rekordlave inflationsforventninger og et splittet styrelsesråd," lyder vurderingen fra Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank.

"Samtidig spekuleres der i, om ECB’s værktøjskasse efterhånden er udtømt. Der er altså nok at kaste sig over for den nye centralbankchef, og hendes første opgave bliver at skabe enighed rundt om bordet, efter mange medlemmer har været ude at udtale sig kritisk om pakken fra september," skriver hun i en kommentar.

Markedet havde inden rentemødet ikke forventet, at der blev pillet ved ECB's ledende rentesatser. Derfor var mødet dog ikke helt ligegyldigt, da det ifølge Sydbanks cheføkonom, Søren V. Kristensen, kunne give et praj om uenigheden i Styrelsesrådet.

"Det blev vi dog ikke voldsomt klogere på, og det er derfor fortsat vores forventning, at Lagarde vil fortsætte Draghis linje og faktisk også lempe lidt yderligere i løbet det kommende år."

"Det er dog klart, at modstanden internt i ECB vil gøre det sværere for Lagarde," lyder vurderingen fra Søren V. Kristensen i en kommentar.

Indskudsrenten hos ECB er efter torsdagens rentemøde fortsat på minus 0,50 pct. De øvrige rentesatser – refinansieringsrenten og den såkaldte Marginal Lending Facility – er på henholdsvis 0,00 pct. og 0,25 pct.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier