PolicyWatch

Professor: Rationalet for statsejerskab af Ørsted er måske forbi

Det vil være helt legitimt at sælge statens aktier i Ørsted, og de vil møde stor interesse. Sådan lyder det fra professorer og analytikere onsdag i Berlingske.

Foto: Jens Dresling

Efter at Ørsted har frasolgt sin forsyningsforretning, Radius, er det helt på sin plads at overveje et frasalg af statens aktier, som Dansk Erhverv foreslog det mandag.

Det mener både professor og analytikere, skriver Berlingske.

"Ørsted er ude at tage risici på internationale projekter, som sådan set ikke har noget med den danske infrastruktur at gøre. Derfor er rationalet for statsejerskab måske forbi. Det er et validt argument," lyder vurderingen fra Steen Thomsen, der er professor ved CBS i København.

Den holdning går igen hos Sydbank, hvor aktieanalysechef Jacob Pedersen heller ikke ser et argument for, at staten skal eje halvdelen af Ørsted.

"Det gav rigtig god mening, at staten var ejer af Ørsted i den fase, hvor selskabet ejede meget kritisk dansk infrastruktur. Men det gør virksomheden ikke længere," siger Sydbanks analysechef til Berlingske.

Hos ABG Sundal Collier bemærker analytiker Casper Blom også, at statens ejerandel reelt kun har kunnet mærkes, da politikerne trak stikket på salget af Radius, da det lignede et salg til udlandet. Men ellers ikke. Samtidig fremhæver han, at Ørsteds forretning er meget interessant for udenlandske investorer.

"Det er en aktie, som møder meget interesse globalt. Der er ikke så mange Ørsteder rundt omkring i verden. Virksomheden er unikt positioneret som markedsleder i en vækstindustri og har samtidig en ESG-profil, som mange investorer finder interessant," siger han.

Et salg af statens aktier i Ørsted vil ifølge Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, kunne indbringe 120 mia. kr. til staten, og de penge kan gøre nytte i en klimafond, foreslås det.

Dansk Erhverv: Sælg Ørsted og skab en kæmpe klimafond 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier