PolicyWatch

Fransk kommissærkandidat forfulgt af toppost fra fortiden

En tidligere stilling som topchef kaster lange skygger i høringen af Frankrigs kommissærkandidat torsdag.

Foto: JOHN THYS/AFP / AFP

Fortiden som topchef i it-virksomheden Atos har forfulgt Thierry Breton i rollen som Frankrigs kandidat til et job som EU-kommissær for indre marked.

Men torsdag eftermiddag bestod franskmanden sin store eksamen efter en tre timer lang høring i to udvalg i EU-Parlamentet. 

Nu venter så den formelle godkendelse, når EU-Parlamentet - måske om et par uger - stemmer om hele den næste EU-Kommission. 

Men Breton måtte torsdag besvare en stribe nærgående spørgsmål om sin tid som it-chef. 

"Jeg har ingen interesse i selskaber, som jeg tidligere har haft ansvaret for. Og jeg vil gøre alt i mit arbejde med total transparens," lyder det.

Svaret fra kommissærkandidaten blev mødt af klapsalver fra høringssalen. 

Flere spørgere borede dog videre i Bretons mulige interessekonflikter i relation til hans kommende portefølje, der også omfatter det digitale område. 

Flere medlemmer fra de socialistiske grupper ville vide, hvordan den kommende kommissær vil distancere sig fra sin fortid, og hvordan og til hvem han har afhændet sine aktier i selskabet Atos.

Breton viftede dokumentationen for sit aktiesalg foran salen. Han understregede, at aktierne var afhændet på aktiemarkedet og ikke til familie eller bekendte.

Redegørelsen for hans økonomiske interesser har medført forskellige reaktioner. 

Den var dog tilstrækkelig for S&D-medlem Christel Schaldemose (S), som også stillede et par spørgsmål til franskmanden.

"Han er krystalklar i forhold til potentielle økonomiske interesser. Han er ikke 100 procent skarp på sit store område, men er heller ikke faldet igennem endnu," skrev hun på Twitter under høringen.

Schaldemose bekræftede umiddelbart efter høringen, at den socialdemokratiske gruppe var klar til at godkende Thierry Breton.

Den kommende kommissionsformand Ursula von der Leyens forhåbninger om at begynde arbejdet 1. december står ikke nødvendigvis til forløsning med en eventuel godkendelse af Breton. 

Storbritannien kommer nemlig ikke til at præsentere en kandidat til EU-Kommissionen. 

Det bekræftede von der Leyens talsperson tidligere torsdag. Ifølge EU-traktaten skal EU-Kommissionen have repræsentanter fra alle medlemslande.

Rumæniens kandidat blev også godkendt torsdag. Ungarns kandidat, der også var til høring, blev imidlertid sendt hjem for at svare på flere spørgsmål. De svar skal være klar mandag.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier