PolicyWatch

OECD: Den globale økonomi er midt i stor nedtur

Den globale vækst er i bund og vil være det et par år endnu, siger OECD. Danske job kan være i fare.

Foto: Itsuo Inouye/AP/Ritzau Scanpix

Ikke siden finanskrisen for cirka ti år siden har det stået værre til med den globale økonomi ifølge OECD.

Væksten er i bund og ventes at være det både i 2020 og 2021, lyder det i en halvårsrapport fra den vestlige økonomiske samarbejdsorganisation.

I OECD's prognose ventes den globale økonomi at vokse med 2,9 procent både i år og næste år. I september lød organisationens bud på 3,0 procent i 2020. For et år siden var OECD's forudsigelse 3,5 procent.

Der sker kun en marginal stigning til 3,0 procent i 2021 ifølge OECD's tal. Men kun hvis en lang række faremomenter forsvinder - lige fra handelskrige til at Kinas økonomiske nedtur begrænses.

Men en endnu større bekymring er regeringers manglende evne til at forstå og handle for at tackle klimakrisen. 

Det gælder også i forhold til digitaliseringen af landes økonomier og erodering i det internationale aftalesystem, som har været gældende siden kommunismens fald for 30 år siden.

"Det vil i politisk henseende være en fejltagelse at betragte disse ændringer som midlertidige faktorer, som kan tages under behandling med monetære eller finanspolitiske midler. De er strukturelle, siger OECD's cheføkonom," Laurence Boon.

Skidt ser det ud for den tyske økonomi, der ifølge prognosen får en vækst i år på 0,6 procent faldende til 0,4 næste år. For euroområdet under ét vil væksten de kommende år ligge på en procent.

"Der er altså meget, der tyder på, at euroområdet nu står over for en længere periode med decideret lavvækst," siger cheføkonom i Danske Erhverv Tore Stramer.

"Det er særligt bekymrende, at vækstnedgangen forventes at blive særlig tydelig i Tyskland, der er vores største eksportmarked." 

"I omegnen af 800.000 danske job er enten indirekte eller direkte tilknyttet til eksporten. En kraftig nedgang i den globale økonomi vil derfor også hurtigt kunne mærkes herhjemme i form af lavere vækst og tab af job," påpeger han.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier