Dansk Erhverv til regeringen: Opsig aftale med Kammeradvokaten inden nytår

Tiden er til at opsige statens kontrakt med Kammeradvokaten, lyder det fra Dansk Erhverv. Flere partier vil gøre op med Kammeradvokatens stilling. Nu vil S se på organisationens forslag.
Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

I mange år har Kammeradvokaten haft tjansen som statens foretrukne advokat. Nu opfordrer brancheforeningen Dansk Erhverv regeringen til at opsige statens aftale med det private advokatfirma Poul Schmith, den såkaldte kammeradvokataftale, inden 2020. 

Socialdemokratiet vil forholde sig til forslaget, men vil ikke kommentere på, om man ønsker at lave noget om i statens nuværende aftale med Kammeradvokaten.

Formand for retsudvalget og folketingsmedlem fra Venstre, Preben Bang Henriksen, så helst, at regeringen besluttede sig for endeligt at gøre op med de vilkår, Kammeradvokaten nyder godt af som statens fortrukne advokat.

"Jeg synes, det virker som en udmærket idé at opsige den kontrakt, så vi kan få flere arbejdsopgaver sendt i udbud blandt hele Danmarks advokater," siger han og tilføjer, at udbud altid er sundt.

"Jeg håber da, at den nuværende regering kan ændre opfattelse derhen, at det i et markedssamfund er godt med flere, der byder ind på en opgave," siger Preben Bang Henriksen.

Dansk Erhverv: Opsig aftalen inden 2020

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv mener, at ordningen med Kammeradvokaten giver ulige konkurrence på både det offentlige og private advokatmarked, fordi et advokatkontor tjener millioner årligt på at sidde på flere juridiske opgaver for staten uden nogen reel konkurrence.

Hos Dansk Erhverv foreslår man nu, at regeringen opsiger statens nuværende kontrakt med Kammeradvokaten inden årets udgang.

I den nuværende Kammeradvokataftale er der et års opsigelsesvarsel, og derfor er anledningen til det, skriver politisk konsulent i Dansk Erhverv Daniel Møller Jensen i en mail til AdvokatWatch:

"Hvis aftalen opsiges inden udgangen af 2019, som vi foreslår, kan vi bruge det kommende år på at etablere rammeaftaler på de enkelte ressortområder, som en erstatning for den nuværende aftale."

SF og DF vil have flere Kammeradvokater

Både DF og SF foreslog tidligere på året, at man splittede statens juridiske opgaver op på flere hænder:

"Jeg synes ikke, det er fornuftigt, at der sidder en virksomhed på hele opgaven. Det er monopollignende vilkår," sagde Karina Lorentzen, retsordfører i SF.

"Jeg synes, det (statens juridiske opgaver, red.) skal splittes op på mindst to og måske også flere, hvis det kan lade sig gøre. Det må være muligt at finde nogle delkomponenter at udbyde til andre virksomheder," tilføjede hun.

Flere partier har gennem tiden forsøgt at gøre op med Kammeradvokatens markante forretning med staten. Tilbage i oktober lød det fra DF, at man ikke var kommet "langt nok," når det gjaldt om at få flere opgaver udbudt.

"Der er ikke blevet åbnet nok for andre aktører, så mellemstore og små sager er flyttet ud til de decentrale advokatkontorer rundt om i Danmark. Der mener jeg, vi har en opgave foran os," sagde Hans Kristian Skibby (DF).

S: Vi er opmærksomme på regningen til Kammeradvokaten

Socialdemokratiet vil gerne se på Dansk Erhvervs forslag.

"Det er en rimelig kompleks sag," lyder det fra finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S), som ikke vil fortælle, hvad regeringen vil gøre med den nuværende aftale med Kammeradvokaten.

"Det er jo velkendt, at regeringen har en ambition om at bruge færre penge på konsulenter generelt. Vi synes, der bliver brugt mange penge, og vi mener, man kunne bruge dem bedre på velfærd. Vi er opmærksomme på, at der er en stor regning til Kammeradvokaten," siger han og tilføjer:

"Når det er sagt, er der jo flere i debatten, der har holdninger til, hvordan man skal indrette statens juridiske rådgivning. Nu må vi se på, hvad Dansk Erhverv lægger frem."

"Har ikke noget med konsulenter at gøre"

Venstres Preben Bang Henriksen afventer svar fra finansministeren på, hvor langt man er nået med at få udformet en ny potentiel aftale med Kammeradvokaten.

Det handler det ikke om brugen af konsulentarbejde for staten, men om lige konkurrence på markedet, mener Preben Bang Henriksen:

"Det har ikke noget med brugen af eksterne konsulenter at gøre. Det har noget at gøre med et bestemt advokatkontor, man har udpeget til at tage alle statens sager."

Venstre så helst, at den nuværende aftale ophørte og blev erstattet af et udbud. Men han er også åben overfor at se på andre modeller.

Bekymringen og knasten ved at lægge statens advokatarbejde i udbud er blandt andet, om det kan give anledning til habilitetsproblemer, og om den viden, Kammeradvokaten gennem årene har tilegnet sig, vil gå tabt.

Det kan blandt andet ske, hvis et firma skulle give advokatbistand til skat og samtidigt rådgive private selskaber ved siden af.

Men Preben Bang Henriksen er også åben for at finde en løsning, som tager højde for eventuelle problemer, siger han.

Man kunne for eksempel overveje at lade selskaber byde ind på alle skattesager og sidde på den inden for de næste fire år, siger han.

"Men helt generelt er udgangspunktet, at alle skal have lov at byde ind på statens arbejde. Det tror jeg også vil gøre, at man får den billigst tænkelige løsning. Udbud er altid sundt. Vi håber, at der sker i forbindelse med denne her forhandling."

I et mailsvar til Børsen oplyser Kammeradvokatens managing partner, Tomas Ilsøe Andersen, at de stigende udgifter, der har været til Kammeradvokaten de seneste år, skyldes sagen om udbytteskat og bistand til genopretning af skatteforvaltningens it-systemer.

"Rambøll lavede for Moderniseringsstyrelsen i 2016 en grundig undersøgelse, hvor mere end 1000 embedsmænd blev spurgt netop til kvaliteten af vore ydelser, og den viser en ubetinget tillid og tilfredshed med vores kvalitet," skriver han til mediet.

Støttepartier ser positivt på forslag

Forslaget fra Dansk Erhverv modtager ifølge Børsen tilmed ros fra regeringens andet støtteparti, Enhedslisten.

Trods det tidligere forslag fra Dansk Folkeparti om at have to Kammeradvokater i stedet for én, fastslår Peter Skaarup fra partiet nu, at man ikke vil indgå en aftale om opsigelse af Kammeradvokaten helt.

Fra De Radikale lyder det, at man vil afvente en rapport fra konkurrencerådet om konkurrencen på advokatmarkedet, som ligger færdig inden årets udløb, før partiet tager stilling.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også