PolicyWatch

Fiskeriminister beskyldes for at vildlede om fiskekvoter

Mogens Jensen bliver mødt af kritik for at komme med forkerte oplysninger i sag om torske- og sildefiskeri.

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Fiskeriminister Mogensen Jensen (S) bliver nu mødt af skarp kritik i en speget sag om højere fiskekvoter i Østersøen.

Blandt andre de tre støttepartier mener, at der er meget, der tyder på, at ministeren har talt usandt overfor Folketinget, skriver Berlingske.

"Det er en meget alvorlig sag, for det tyder på, at ministeren har talt usandt over for Folketinget," siger Søren Egge Rasmussen, fiskeriordfører for Enhedslisten.

Da fiskeriminister Mogens Jensen (S) i oktober rejste til ministermøde i EU-regi, var det med et mandat fra Europaudvalget om, at han skulle kæmpe for højere fiskekvoter i Østersøen.

Han lovede, at de højere kvoter ville holde sig inden for den biologiske rådgivning og forvaltningsplanerne og ville dermed ikke skade havmiljøet.

De danske fiskere fik lov til at fange mere, end Kommissionen anbefalede. Men på to af de ti kvoter har ministeren klart overskredet det, eksperterne anbefaler, hvis havmiljøet ikke skal ødelægges.

Det mener en række ordførere.

De Radikales europaordfører, Jens Rohde, mente ikke, at mandatet holdt sig inden for den biologiske rådgivning og stemte ikke for regeringens mandat.

"Det er da klart en skærpende omstændighed, at det viser sig, at jeg havde ret. Og det skal helst ikke gentage sig, at ministeren gav forkerte oplysninger. Men han forsøger da at vildlede os," siger han.

Ligeledes er SF's fiskeriordfører, Carl Valentin, skuffet over Mogens Jensen.

"At fastsætte kvoter for bestande hvor rådgivningen er, at fiskeriet bør stoppe for at opbygge bestandene, er jo at vende det døve øre til den biologiske rådgivning," lyder det fra Valentin.

Også Dansk Folkeparti er ifølge avisen kritisk.

Mogens Jensen er helt uenig i, at han skulle have talt usandt på mødet i Europaudvalget. Det fortæller han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

"Tværtimod understregede jeg til mødet, som fokuserede på regeringens holdning til kvoten for vesttorsk og vestsild, at vores holdning holder sig inden for biologernes rådgivningsspænd og de flerårige forvaltningsplaner. Den oplysning er fuldstændigt korrekt," udtaler Mogens Jensen.

Mere fra PolicyWatch

Dansk minister vil have mere omfattende krav til soja-dokumentation

Mens EU er på vej om krav om satellit- og GPS-dokumentation på importeret soja at mindske afskovning, er regeringen nu allerede klar til at gå endnu længere. Om få år kan man forhåbentlig også knytte krav til påvirkning af andre økosystemer, siger Lea Wermelin (S) til AgriWatch.

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier