PolicyWatch

Dansker får toppost i Menneskerettighedsdomstolen

Jon Fridrik Kjølbro er valgt som vicepræsident for domstol i Strasbourg. Han kaldes ekstremt dygtig og skarp.

Foto: SCANPIX/REUTERS / X00403

Den danske jurist og dommer Jon Fridrik Kjølbro er blevet valgt som vicepræsident for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Han er blevet valgt for en periode på tre år og skal påbegynde arbejdet den 1. januar 2020.

Det skriver Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i en pressemeddelelse.

Og det er en stor og betydningsfuld post for en dansk dommer at få, mener Jonas Christoffersen, der er direktør i Institut for Menneskerettigheder.

"Man bliver kun vicepræsident i Menneskerettighedsdomstolen, hvis man har kollegernes tillid. Så det er et udtryk for, at de andre dommere ved domstolen betragter ham som en helt usædvanlig dygtig dommer."

"Titlen gør også en forskel, fordi der internt i domstolen vil være en forståelse af, at når vicepræsidenten taler, så lytter man mere. Derfor får hans juridiske tanker mere gennemslagskraft med den her titel," siger han.

Jon Fridrik Kjølbro er 52 år og har færøske aner. Siden 2014 har han været Danmarks dommer ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. 

Tidligere i karrieren har han arbejdet med menneskerettigheder ved Justitsministeriet og været dommer i Københavns Byret og Østre Landsret. Også ved retten i Torshavn har han afgjort sager.

Han står bag bogen "Den Europæiske Menneskerettighedskonvention for praktikere".

For et par år siden blandede han sig i den offentlige debat om Danmarks forhold til menneskerettighedsdomme.

Kjølbro mente ikke, at Danmark benyttede sig af muligheden for at påvirke dommerne ved domstolen.

"Hvis man er tavs i verserende sager, så afskærer man sig muligheden for at have indflydelse," udtalte Jon Fridrik Kjølbro til Politiken.

Det er ikke første gang, at en dansker bliver vicepræsident i Menneskerettighedsdomstolen. Også Kjølbros forgænger, Peer Lorenzen, bestred posten.

Og det er godt for Danmark igen at have en vicepræsident, understreger Jonas Christoffersen.

"Jeg kender ham som en ekstremt dygtig dommer. Han er helt usædvanligt godt orienteret i menneskerettighedsdomstolens praksis. Han er grundig, skarp, præcis og en god lytter."

"Han er på alle måder en virkelig god repræsentant for de danske domstole," siger han.

Menneskerettighedsdomstolen består af en dommer fra hver af de 47 lande, der har tilsluttet sig Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol ligger i den franske by Strasbourg. Den blev etableret i 1959.

Mere fra PolicyWatch

ECB-økonomer lægger bitcoin i graven

I et indlæg fra Den Europæiske Centralbank (ECB) er der ikke ret stor fidus til kryptovalutaen bitcoin, som ifølge to økonomer holdes kunstigt i live og snart vil være helt irrelevant.

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier