PolicyWatch

Erhvervslivet i opråb: Få nu det offentlige ind i klimakampen

Det offentlige står for en tredjedel af det danske CO2-aftryk, men er ikke blevet bedt om at bidrage til at nå målet om 70 pct. mindre udledning. Dansk Erhverv kræver, den offentlige sektor bliver en del af regeringens klimapartnerskaber.

Foto: Linda Johansen

Mens toppen af dansk erhvervsliv er trukket ind i regeringens klimahandlingsplan, er der én gruppe, som brillierer med sit fravær: Den offentlige sektor, og det møder nu kritik hos Dansk Erhverv, skriver Berlingske. I forbindelse med handlingsplanen oprettede regeringen i efteråret 13 klimapartnerskaber, der skulle hjælpe med at nå regeringens mål om en 70 pct. reduktion i udledningen af drivshusgasser i 2030.

"Vi har en kæmpestor offentlig sektor, som står for en tredjedel af danskernes klimaaftryk og mere end 30 pct. af beskæftigelsen. Samtidig køber det offentlige ind for 370 mia. kr. eller 14 pct. af BNP årligt. Det er en kæmpe muskel, vi kan bruge i klimakampen. Derfor opfordrer vi regeringen til sammen med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner at etablere et klimapartnerskab for det offentlige," siger administrerende direktør og tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen til avisen.

Hos Dansk Erhverv lægger Brian Mikkelsen bl.a. vægt på, at der kan være muligheder i grønnere udbud, hvor det offentlige kan stille højere klima- og miljøkrav til de eventuelle leverandører til det offentligt. Klimaminister Dan Jørgensen er enig i, at det offentlige skal være en del af den grønne omstilling, men afviser overfor Berlingske, at klimapartnerskaber kan komme på tale.

Store navne fra erhvervstoppen skal føre regeringens klimamål ud i livet

Regeringen indgår 13 klimapartnerskaber med erhvervslivet 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier