Får nøglerolle i OK-forhandlinger: Det bruger HK’ere særlig ordning til

Fritvalgskontoen får en nøglerolle ved OK20-forhandlingerne. De fleste bruger den til at få mere i løn, viser ny undersøgelse blandt HK Privats medlemmer.
Foto: ANTHON UNGER
Foto: ANTHON UNGER
A4 Medier formidlet af Ritzau

Når forhandlerne fra HK Privat og HK Handel ved årets overenskomstforhandlinger skal forhandle nye vilkår hjem for forbundenes godt 90.000 medlemmer, er der særligt ét krav, der overskygger alle andre ved forhandlingsbordet:

En fordobling af den såkaldte fritvalgskonto, der i dag forpligter arbejdsgivere til at indbetale ekstra fire pct. af de HK-ansattes løn på en særlig konto, som medarbejderne enten kan veksle til flere fridage, større pension eller mere i løn.

Ifølge en ny undersøgelse, som analysefirmaet Epinion har foretaget for HK Privat, bruger langt de fleste af forbundets medlemmer kontoen til at forsøde lønkontoen. Det skriver A4 Arbejdsliv.

Således svarer 59 pct. af i alt 1.300 adspurgte medlemmer af HK-Privat, at de vælger at få pengene fra kontoen udbetalt, mens 19 pct. får indbetalt pengene på deres pensionsordning. Blot 8 pct af HK'erne bruger kontoen til at købe ekstra fri- eller omsorgsdage.

Ifølge Simon Tøgern, formand for HK-Privat og forbundets chefforhandler ved OK20-forhandlingerne, kan årsagen til, at de ansatte helst vil bruge fritvalgskontoen på ekstra lønkroner bunde i, at medlemmerne har svært ved at komme igennem med deres krav, når der skal forhandles løn på deres arbejdspladser.

"Jeg tror, at en del af vores medlemmer vælger at få udbetalt pengene på fritvalgskontoen, fordi det er den måde, de kan få en lønforhøjelse på," siger Simon Tøgern til A4 Arbejdsliv.

"Men jeg ser også, at det har en værdi i sig selv, at fritvalgskontoen giver det enkelte medlem mere frihed i arbejdslivet, og at det bliver vægtet lige så højt som de enkelte goder," tilføjer han.

"En stor del af lønforhandlingerne på vores område foregår jo lokalt på de enkelte virksomheder, og der kan vi bare se, at det bestemt ikke er alle steder, hvor de lokale lønforhandlinger munder ud i de lønstigninger, som vores medlemmer efterspørger," slår HK Privat-formanden fast.

Ifølge Nana Wesley Hansen, lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet, har spørgsmålet om netop fritvalgskontoen potentialet til at blive et af nøgleemnerne ved årets overenskomstforhandlinger.

"Det er et bredt funderet krav i store dele af fagbevægelsen, og det vil meget sandsynligt blive en af de centrale diskussioner ved forhandlingerne," siger Nana Wesley Hansen til A4 Arbejdsliv.

Fritvalgsordningen blev indført i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2007, og den giver den enkelte lønmodtager 4 pct. ekstra af den ferieberettigede løn hvert år. Pengene kan anvendes som enten ekstra løn, sættes af til pension eller finansiere nedsat tid. Der er frit valg for den enkelte.

I undersøgelsen svarer knap 25 pct. af de adspurgte HK'ere, at de vil bruge fritvalgskontoen på at holde mere fri, mens 21 pct. vil indbetale pengene på deres pensionsordning, hvis det lykkes fagbevægelsen at forhandle en forbedring af fritvalgskontoen hjem. Et overvejende flertal, svarende til 37 pct., vil dog ifølge den nye undersøgelse stadig vælge at få pengene udbetalt, selvom arbejdsgiverne ender med at skulle sætte flere penge ind på fritvalgskontoen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også