PolicyWatch

Brexit: EU vil "aldrig, aldrig, aldrig" gå på kompromis

"Vi er nødt til at imødese risikoen for at falde ud over klippen, især på handel," lyder det fra EU's chefforhandler, Michel Barnier.

Foto: LORRAINE O'SULLIVAN/REUTERS / X06994

Når Storbritannien natten mellem fredag og lørdag træder ud af EU, er der lagt op til et hårdt pres på de to parter. De skal nemlig inden udgangen af december i år forhandle de fremtidige relationer, herunder omkring handel, på plads, fordi brexit-aftalen kun løber i en overgangsperiode frem til nytår.

Og briterne skal ikke forvente at møde stor forståelse og fleksibilitet hos EU, når det kommer til det indre marked, skriver Reuters.

"Der vil ikke komme noget kompromis omkring det indre marked. Aldrig, aldrig, aldrig," sagde EU's chefforhandler, Michel Barnier, mandag i en tale på Queen's University i Belfast i Nordirland.

Netop Nordirland anses som den region, der kan vente at opleve de største konsekvenser af brexit.

"At forlade det indre marked, at forlade toldunionen vil have konsekvenser. Og hvad jeg så, det seneste år, er at mange af disse konsekvenser er blevet undervurderet i Storbritannien. Nu må vi se virkeligheden i øjnene," opfordrede Barnier også.

Brexit-aftalen, som premierminister Boris Johnson forhandlede hjem sidste år, betyder, at handelsforholdene mellem Storbritannien og EU fastholdes på status quo frem til den 31. december, men kommer der ikke en ny aftale mellem parterne, er der igen udsigt til et hård afbræk mellem de to økonomier.

"Hvis vi ikke har en aftale, vil det ikke være business as usual og status quo, og vi er nødt til at imødese risikoen for at falde ud over klippen, især på handel."

En af udfordringerne i det fremtidige forhold og i forhandlingerne er spørgsmålet, om Storbritannien fortsat vil skulle acceptere EU's regler for varer og serviceydelser for fortsat at kunne sælge inden for EU. Fra EU's side er der lagt op til, at den kommende samhandel vil være proportionel med den fortsatte regelharmonisering.

"Det er nøglespørgsmålet, og vi venter et svar på det," sagde Michel Barnier ifølge Reuters.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie, FødevareWatch)

Mere fra PolicyWatch

DI opretter nyt talerør: DI Ejendom

Talerøret Ejendomdanmark får ny konkurrent i erhvervsorganisationen DI, der sammen med ti selskaber i branchen etablerer DI Ejendom. Jeudan-direktør er blandt de drivende kræfter.

Nationalbanken: Boligprisfald vil påføre banker tab

Højere renter og inflation samt udbredelsen af risikable låntyper øger risikoen for, at lån bliver misligholdt. Det vil i kombination med faldende ejendomspriser føre til kredittab i bankerne, skriver Nationalbanken i sin halvårlige analyse.

Klimarådet: Fjernvarme skal udrulles hurtigere

Der skal prioriteres hårdere mellem fjernvarmeprojekterne, og udrulningen skal være hurtigere, så folk ikke fortsætter med gas som varmekilde eller investerer i varmepumper. Sådan lyder et par af anbefalingerne fra Klimarådet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier