Ny rapport: Klimatiltag giver op mod 7.000 grønne job til 3F’ere

Vindmøller, fjernvarme og bioanlæg kan give tusindvis af nye job især i byggebranchen. Det viser ny rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Foto: PR / Thorco Projects
Foto: PR / Thorco Projects
Fagbladet 3F FORMIDLET AF RITZAU

Der er masser af muligheder for beskæftigelse til det arbejdende folk, når Danmark de kommende år skal skrue op for klimaindsatsen.

Etablering af mere klimavenlig energi kan blandt andet give job til 6.700 3F’ere i en periode på fem år.

Det viser en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet, skriver Fagbladet 3F.

Ifølge notatet ”Grøn omstilling kan skabe tusindvis af nye job i Danmark” vil halvdelen af de nye arbejdspladser, 3.000, være inden for udbygning af fjernvarme. Knap 2.000 kommer i forbindelse med udskiftning af olie- og gasfyr. Resten primært ved at opsætte nye vindmøller.

Prognoser om kommende job kan være mere eller mindre konkrete.

For nylig kom det for eksempel frem, at klimavenligt brændstof til fly kan skabe 10.000 grønne job. Men en række forudsætninger skal være på plads, før det kan lade sig gøre. Blandt andet skal der skabes en efterspørgsel ved at ændre afgifter til flybrændstof.

I denne prognose mener direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, ikke, at der er tale om ”fugle på taget”:

"Det er i høj grad realiserbart," siger han til Fagbladet 3F.

I debatten om den grønne omstilling går kritikken ofte på, hvad det kommer til at koste. Om Danmark har råd til at investere de nødvendige penge i at etablere nye bioraffinaderier, vindmøller eller el-biler.

Men Lars Andersen synes, at det er en forkert præmis:

"Det kræver selvfølgelig investeringer, hvis vi skal den grønne vej. Men det skaber også vækst og arbejdspladser. Det handler om at dreje økonomien i en mere klimavenlig retning."

Han peger på, at investeringerne kan være en guldgrube for Danmark, hvis de bliver håndteret på den rigtige måde.

"Det kan give os velstand i fremtiden. Hvis vi kommer hurtigt i gang, er vi foran i bussen. Vi udvikler produkter, som andre lande efterspørger," siger Lars Andersen.

Det er især i byggeriet, at de nye job vil blive skabt. I Dansk Byggeri er man da også begejstrede for fremtidsudsigterne.

"Rapporten viser noget om det gigantiske potentiale, der er ved den grønne omstilling lige fra de største havvindmølleparker til den mindste udskiftning af termoruder i parcelhuset. Et potentiale, som både gavner klimaet, forstærker Danmarks styrkeposition i den grønne industri – og skaber tusindvis af gode solide danske arbejdspladser," siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

"Ikke mindst energirenovering af den eksisterende bygnings- og boligmasse samt udskiftning af oliefyr, er i vores optik helt afgørende for, at det brede flertal bag klimaloven kan komme i mål med de ønskede energibesparelser," siger Bo Sandberg.

Forbundsformand i 3F, Per Christensen, peger på, at det er vigtigt, at også ansatte i andre brancher får mulighed for at få en bid af kagen.

"Der er rigtig mange 3F-job i at satse på klimainvesteringer. Men vi skal huske på de mange tusinder, der i dag arbejder i industrier, som ikke er grønne. Her skal vi sikre uddannelse og muligheder for omstilling. Klimaindsatsen skal ikke føre til, at vi sætter kollegaer af. Vi skal have alle med," siger Per Christensen.

Han kalder det også en ”vigtig sidegevinst”, at mange af arbejdspladserne vil blive skabt i provinsen.

"Det er med til at sikre et Danmark i balance," siger Per Christensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også