Boligaftale deler vandene blandt brancheorganisationer

Boligaftalen, som regeringen, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Alternativet landede torsdag, er ikke langt fra en reel afskaffelse af moderniseringsparagraffen 5.2., lyder det fra Ejendomdanmark-direktør. Der er tilfredshed i ABF og LLO. (Opdateret)
Jannick Nytoft, adm. direktør for Ejendomdanmark, er skuffet over den nye boligaftale. | Foto: PR / Ejendomdanmark
Jannick Nytoft, adm. direktør for Ejendomdanmark, er skuffet over den nye boligaftale. | Foto: PR / Ejendomdanmark

Nu bliver det vanskeligere at tiltrække investeringer, der kan modernisere de ældre udlejningsejendomme i Danmark.

Det er reaktionen fra brancheorganisationen Ejendomdanmark, der repræsenterer investorer og administratorer af fast ejendom, efter regeringen torsdag aften fik en ny boligaftale på plads sammen med Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Alternativet.

"Hele forløbet viser desværre, at det faktuelle gik tabt i det storpolitiske spil, men vi havde håbet, at der trods alt ville være en grad af besindelse, så man ikke straffede en hel branche i flæng med store konsekvenser," udtaler Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark, i en pressemeddelelse.

ABF og LLO er tilfredse

I Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) ser man anderledes positivt på aftalen.

”Vi kan se, at man fra politisk hold har lavet en aftale, som er et rigtig godt værn for, at der ikke skal komme negative konsekvenser for dem, der bor i andelsboliger,” siger Jan Hansen, direktør i ABF, til Ritzau fredag morgen.

Han kritiserede onsdag over for EjendomsWatch Det Radikale Venstre for at trække sig fra boligminister Kaare Dybvad Beks (S) forhandlinger om en bred aftale i forbindelse med boligindgrebet. Partiet krævede, at andelsboligforeninger ikke måtte blive ramt af indgrebet – et krav der ifølge Jan Hansen allerede var imødekommet.

Lejernes Landsorganisation (LLO) glæder sig også over, at andelshaverne ikke bliver ramt i den nye aftale, og mener desuden at aftalen kan øge lejernes tryghed.

”Vi er glade for, at aftalens partier ikke ville holde lejerne som gidsler, og for at man sætter foden ned for de kortsigtede investorer,” skriver LLO i en pressemeddelelse fredag og fortsætter:

”Vi må erkende, at aftalen ikke blev til en ophævelse af den forhadte 5.2-paragraf, men at der er rigtig mange og gode forbedringer i forhold til den nuværende tilstand, der havde været utænkelige under den tidligere boligminister.”

Her fremhæver LLO forbedringer af lejernes tryghed, klima, huslejernes udvikling og styrkelse af lejerne.

”Enkelte brodne kar skal rette ind”

I Ejendomdanmark ærger Jannick Nytoft sig over, at det skal gå ud over alle, at der er, ifølge ham, få investorer, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt.

"Alle kan blive enige om, at enkelte brodne kar skal rette ind. Men det er en skam, at der bliver lovgivet ud fra enkelthistorier, fordi et indgreb også får konsekvenser for andelshavere, pensionsopsparere og skatteborgere," udtaler Jannick Nytoft.

Ejendomdanmark estimerer, at indgrebet giver et tab på 25-35 pct. eller mellem 30 og 42 mia. kr. for alle ejere af "ældre" udlejningsboliger.

Vurderingen er baseret på organisationens egne estimater af tab ved de forskellige indgreb i aftalen, som blandt andet omfatter en karensperiode på fem år, et øget energikrav samt en huslejebremse, fremgår det.

"Det er en reel knockout, som ikke er langt fra reelt at afskaffe § 5.2 som moderniseringsparagraf," udtaler Jannick Nytoft.

EjendomsWatch søger en på aftalen fra Lejernes Landsorganisation (LLO).

(Artiklen er opdateret 09.20 med reaktion fra LLO, ny underrubrik.)

Kovending omkring boligindgreb: Minister lander aftale alligevel

ABF-direktør: Ministers udspil til boligindgreb imødekom andelsboliger fint

Boligindgreb nærmer sig: Ejendomdanmark skyder SF-idé om afkastloft ned

Klumme: Paragraf 5, stk. 2 er en dårlig forretning for private

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EjendomsWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også