Arbejdsmarkedsforsker om sammenlægning: DI tager et gazellespring

Hvis den planlagte sammenlægning mellem Dansk Industri og Dansk Byggeri bliver en realitet, går DI fra at være storebror i Dansk Arbejdsgiverforening til på det nærmeste at blive Dansk Arbejdsgiverforening, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker.
Foto: LISELOTTE SABROE//
Foto: LISELOTTE SABROE//

"Det er da en ægte nyhed," lyder reaktionen fra Søren Kaj Andersen, der er centerleder ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og organisationsstudier på Københavns Universitet.

Reaktionen kommer få minutter efter, at de to erhvervsorganisationer Dansk Industri og Dansk Byggeri har meldt ud i en pressemeddelelse, at de er i fremskredne forhandlinger om en sammenlægning, der kan komme til at skabe Danmarks med afstand største erhvervsorganisation med hele 17.000 medlemsvirksomheder.

"Vi har jo en hovedorganisation for arbejdsgiverforeningerne i Danmark, Dansk Arbejdsgiverforening, der har tre store medlemsorganisationer; DI, Dansk Erhverv og Dansk Byggeri - i den rækkefølge efter størrelse. Resten er klart mindre organisationer. Hvis Dansk Byggeri og DI går sammen, begynder DI endnu mere at ligne hovedorganisationen på det danske arbejdsmarked," siger Søren Kaj Andersen.

"Det rejser nok engang spørgsmålet om, hvad der er tilbage til DA efterhånden. I dag har DA en vigtig rolle med henblik på at koordinere overenskomstforhandlinger, hvor man jo også skal have Dansk Erhverv med, så noget er der stadigvæk tilbage, men jeg må sige, at hvis Dansk Byggeri og DI sammenlægges, så er det jo ikke bare den her organisation, som dækker over halvdelen af den samlede lønsum i DA, så bliver det nye DI endnu mere dominerende i arbejdsgiverfællesskabet."

Ifølge Søren Kaj Andersen har konkurrencen mellem DI og Dansk Erhverv været stigende i de senere år. Senest har sidstnævnte organisation oprustet på en række nøglepositioner.

"Men Dansk Erhvervs er stadigvæk lillebroren i det spil. Hermed tager DI jo et gazellespring, som gør, at de cementerer sig så tydeligt, at de samler produktions Danmark og er klart den langt største arbejdsgiverorganisation."

Hvem vil især mærke sådan en sammenlægning, hvis den går igennem?

"Det vil i hvert fald blive en ny virkelighed for medlemsvirksomhederne i Dansk Byggeri, at de er underlagt et større fællesskab i DI. DI er bygget op med nogle branchefællesskaber under sig, og DI har jo allerede nogle byggevirksomheder inde. Nu ved jeg ikke, hvordan det her udmønter sig, men man forestiller sig, at der kommer et betydeligt industrifællesskab omkring byggeentreprenører inden for rammen af DI. Men man er jo underlagt rammen," siger Søren Kaj Andersen.

Han hæfter sig ved, at Dansk Byggeri har mange små medlemsvirksomheder.

"Det bliver lidt interessant at følge, hvordan de vil opleve det her. DI er jo et stykke henad vejen de store virksomheders organisation. Man kunne godt forestille sig, at der er nogle af de små virksomheder i Dansk Byggeri, der ikke er helt komfortable med det der sker her. Det bliver interessant at se, hvordan man vil håndtere det," siger Søren Kaj Andersen.

Byggeriet vil ifølge Dansk Byggeriet fortsat have selvstændig overenskomst efter en eventuel sammenlægning mellem Dansk Byggeri og Dansk Industri.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også