Regeringen er klar til at ofre EU-støtte til danske projekter

De rigeste regioner skal ikke længere have EU-støtte, mener regeringen, og den besparelse vil også ramme Danmark.
"Behøver man f.eks. bruge 34 mia. euro på EU’s rigeste regioner under samhørighedspolitikken, når samhørighedspolitikken egentlig bør fokuseres på de fattigste områder i EU?" lyder spørgsmålet fra finansminister Nicolai Wammen (S). | Foto: Niels Christian Vilmann//
"Behøver man f.eks. bruge 34 mia. euro på EU’s rigeste regioner under samhørighedspolitikken, når samhørighedspolitikken egentlig bør fokuseres på de fattigste områder i EU?" lyder spørgsmålet fra finansminister Nicolai Wammen (S). | Foto: Niels Christian Vilmann//
JYLLANDS-POSTEN FORMIDLET AF RITZAU

Grøn byudvikling i Næstved og kulinariske satsninger i Sønderjylland er eksempler på, hvad EU’s regionsstøtte har hjulpet i Danmark.

Men den form for egnsudvikling skal stoppes i Europas rigeste regioner, herunder i Danmark, mener regeringen. Forslaget kan blive en del af vejen mod et kompromis om EU’s nye syvårige budget, som statsminister Mette Frederiksen sammen med sine 26 kolleger vil forsøge at indgå på et topmøde på torsdag.

Det skriver Jyllands-Posten.

Spareforslaget fremgår af et regeringspapir og er blevet præsenteret for andre EU-lande. Flere er positive.

Midlerne fordeles via social- og regionalfonde for at løfte de fattigste egne af Europa. Midlerne udgør omkring en tredjedel af EU’s udgifter, eller omkring 380 mia. euro i det seneste forslag. Regeringen ønsker at fjerne de 34 mia. euro, der går til de rigeste regioner. Danmark står til samlet at modtage omkring 600 mio. kr. Det er uvist, hvor mange af de 600 mio. kr. regeringens forslag vil ramme. Det har ikke været muligt at interviewe finansminister Nicolai Wammen, men i en mail til Jyllands-Posten understreger han, at der skal spares for at holde EU’s budget i ro, hvilket er Danmarks mål i budgetforhandlingen.

"Behøver man f.eks. bruge 34 mia. euro på EU’s rigeste regioner under samhørighedspolitikken, når samhørighedspolitikken egentlig bør fokuseres på de fattigste områder i EU? Vi er nødt til at kigge grundigt efter, hvor vi kan prioritere bedre," skriver Wammen.

I Esbjerg har Slagter Theilgaard fået EU-støtte til bl.a. en digitalisering, der har øget væksten i kæden, der i dag tæller fem butikker og sælger varer til over 200 købmænd og restauranter.

"Det vil være meget ærgerligt, hvis danske fødevarevirksomheder ikke længere vil kunne få hjælp," siger Søren Theilgaard til Jyllands-Posten.

Erhvervshus Sønderjylland har etableret det støtteprogram, der har hjulpet Slagter Theilgaard. Formanden for erhvervshuset, Tønders borgmester Henrik Frandsen (V), siger, at "regionalfondsmidlerne er noget af det, der giver værdi for pengene i EU".

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også