Brexit-topforhandler afviser EU's tilgang til rammebetingelser

Det er et falsum at tro, briterne vil acceptere europæisk tilsyn med fremtidig lovgivning. "Det er ikke bare en grundlæggende forhandlingsposition, som vil flytte sig under pres – det er pointen med hele projektet," lyder det fra topforhandler.
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS / X01164
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS / X01164

Det lyder næsten som en kold konstatering, når den britiske brexit-topforhandler, David Frost, gør Storbritanniens standpunkt klart i forhandlingerne om en handelsaftale mellem EU og briterne:

"At tro at vi måske vil acceptere EU-tilsyn på de såkaldte rammebetingelsesspørgsmål fejler simpelthen, når det gælder om at se pointen i det vi er i gang med," sagde topforhandleren til en forelæsning ved Université Libre de Bruxelles tidligere på ugen ifølge Financial Times.

"Det er ikke bare en grundlæggende forhandlingsposition, som vil flytte sig under pres – det er pointen med hele [brexit]-projektet."

Udmeldingen kommer et par uger efter, at Storbritannien officielt forlod den Europæiske Union. I praksis fortsætter briterne imidlertid på de samme vilkår som EU-medlemmer, når det gælder det indre marked. Briterne mister dog sin særstatus til nytår, hvorefter handelsbarrierne mellem øerne og fastlandet træder i kraft.

I de kommende måneder skal der derfor på højtryk for at nå en aftale, som kan udstikke den fremtidige britiske adgang til det europæiske marked, og et af de tilbagevendende spørgsmål har været, hvilke rammebetingelser briterne skal overholde på den lange bane.

Fra EU-Kommissionens side har der hidtil været lagt vægt på, at briterne primært skal overholde de gældende europæiske regler ved årets udgang. Dette har dog allerede fået briterne på barrikaderne, hvor den grundlæggende kritik går på, at det vil være et uacceptabelt skridt.

Samtidig ligger der dog et yderligere pres fra et af EU's største medlemslande og ulmer i brexit-debatten.

Ønske om hårdere linje

Ifølge Financial Times arbejder Frankrig i dag på en hårdere linje, når det gælder regelkravene for adgangen til de mange millioner forbrugere i EU. Blandt de franske formaninger er, at Storbritanien fremadrettet skal rette ind efter de europæiske retningslinjer, når det gælder henholdsvis miljø-, skatte og arbejdsmarkedsregulering.

Også i de kommende år.

Fra London er der dog ikke positive toner for nogen reel regulering. En pointe, som topforhandleren David Frost ikke mindst slog fast ved forelæsningen på Université Libre de Bruxelles, hvor han lagde vægt på at EU-tilsyn med britiske love, ville gå imod "grundpillerne i det, som det vil sige at være en uafhængig nation".

Fransk udenrigsminister venter forbitret brexit-opgør

EU afviser fri markedsadgang for Storbritanniens finanssektor 

I et dansk designmøblement på Sloane Street udreder man brexit for dansk erhvervsliv. For uret tikker – og ingen ved, hvad der venter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også