PolicyWatch

OECD: Corona giver laveste vækst siden finanskrisen

I ny prognose barberer OECD 0,5 procentpoint af vækstskøn for 2020 med henvisning til udbrud af coronavirus.

Foto: NOEL CELIS/AFP / AFP

Spredningen af coronavirus kommer til at kunne mærkes i kroner og øre, lyder prognosen fra OECD, der er en organisation for økonomiske samarbejde og udvikling i de vestlige lande.

Mandag nedjusteret OECD sin prognose for væksten i 2020 til det laveste vækstskøn siden finanskrisen.

OECD vurderede i november, at verdensøkonomien ville vokse med 2,9 procent. Det skøn er nu nedjusteret til 2,4 procent.

Prognosen forudsætter, at spredningen af virusset bliver værst i Kina, men kun sporadisk og begrænset andre steder i verden.

"Et langvarigt og mere intensivt udbrud af coronavirus, der spreder sig bredt i Asien, Europa og Nordamerika, ville svække udsigterne betragteligt," skriver OECD.

I prognosen er det særlig Kina, der får et hak ned. Efter en vækst på 6,1 procent sidste år spår OECD en vækst i Kina på 4,9 procent i 2020.

For de lande, der har euroen, er væksten nedjusteret med 0,3 procentpoint til 0,8 procent.

"Faldet i produktionen i Kina er hurtigt blevet følt af erhvervslivet rundt om i verden på grund af Kinas nøglerolle i den globale forsyningskæde," skriver OECD.

I samme ombæring som forventningerne til 2020 skrues ned, har OECD også hævet forventningerne til 2021. Her ventes nu 3,3 procents vækst, hvilket er 0,3 procentpoint højere end i prognosen fra november.

Det skyldes, at OECD tror, at politikerne vil hjælpe økonomien med at komme sig i de forskellige coronaramte lande.

I dansk erhvervsliv læser man OECD-prognosen med alvor. Cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer hæfter sig ved, at OECD har et kapitel, hvor der er regnet på, hvis udbruddet af coronavirus bliver længere og mere udbredt end ventet.

"I dette risikoscenarie forventer OECD, at væksten i verdensøkonomien vil aftage til blot 1,5 procent i 2020," skriver Tore Stramer i en analyse.

"Det må betegnes som et meget alvorligt økonomisk scenarie, hvor flere økonomier skubbes ud i en recession, herunder euroområdet."

"Det er et meget kedeligt økonomisk scenarie, der også vil kunne skabe en recessionslignende tilstand i Danmark med stigende arbejdsløshed til følge."

Mere fra PolicyWatch

DR og TV 2 slår sig sammen om partilederdebat

De to public service-stationer DR og TV 2 har besluttet at samsende én relativt lang debat mellem de mange politiske partiledere frem for at skulle lave en hver. Beslutningen handler bl.a. om logistik, lyder det.

Medicoindustrien advarer om mangel på medicinsk udstyr

I et brev til offentlige indkøbere advarer Medicoindustrien om alvorlige udfordringer, som truer forsyningssikkerheden af medicinsk udstyr. Brancheforeningen kommer selv med løsningsforslag, som til dels bliver imødekommet.

Udstyrsproducenter føler sig svigtet af myndighederne

Under corona-krisen udtrykte statsminister Mette Frederiksen ønske om, at Danmark skulle kunne forsyne sig selv med blandt andet mundbind. Alligevel er landets lagre af værnemidler blevet fyldt med kinesiske produkter.

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier