Staten har brugt 815 mio. kr. på retsopgøret mod bankledelser

Statsejede Finansiel Stabilitet har brugt flere penge på advokater, end det har vundet i erstatningssager mod tidligere bankfolk. Økonomien er dog ikke det eneste argument for at føre sagerne, siger direktør Henrik Bjerre-Nielsen.
Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian
AF KRISTOFFER BRAHM OG JESPER HØBERG

Det statslige skraldespandsselskab for nødlidende banker, Finansiel Stabilitet, har brugt så mange penge på advokater, at erstatningsopgøret med tidligere bankledelser i krakkede banker har været en særdeles kostbar affære.

Ifølge direktør Henrik Bjerre-Nielsen har Finansiel Stabilitet brugt rundt regnet 500 mio. kr. på advokatregninger i forbindelse med undersøgelser og retssager. Dertil kommer sagsomkostninger for 317 mio. kr., som Finansiel Stabilitet er blevet pålagt at betale i tabte sager mod eksempelvis Løkken Sparekasse og EBH Bank.

Det skal ses i lyset af, at skraldespandsselskabet foreløbig har fået tilkendt erstatninger for samlet 496 mio. kr., og det statslige selskabs håndtering af opgøret udløser nu hård kritik fra flere sider.

"Det handler om, hvordan man forvalter andre folks penge, og jeg synes, at den måde, som sagerne har været skåret til på, har været helt vanvittig," siger advokat Søren Bergenser, der er specialist i erstatningsret og ledelsesansvar.

Domstolene har behandlet otte erstatningssager mod tidligere bankledelser fra Finansiel Stabilitet. De samlede krav løb oprindeligt op i 3,7 mia. kr. Senest blev 14 ud af 15 tidligere ledelsesmedlemmer i EBH Bank og Løkken Sparekasse frifundet for erstatningsansvar.

"Vi vidste godt, at det ville blive svært, og vi fører ikke kun sager, som vi er 100 pct. sikre på at vinde. Vi har en samfundsmæssig forpligtelse til at stille bankledelserne til ansvar, hvis de kan stilles til ansvar, så sagerne føres ikke ud fra en forretningsmæssig vurdering," siger Henrik Bjerre-Nielsen, adm. direktør i Finansiel Stabilitet.

Den fremgangsmåde kritiserer Arvid Andersen, der som advokat har været Finansiel Stabilitets modpart i sagerne med EBH Bank, Løkken Sparekasse og Roskilde Bank.

"Jeg tvivler på, at en ansvarlig bankdirektør i nogen af de hedengangne banker havde fået bestyrelsens opbakning til at bruge 815 mio. kr. på at inddrive 496 mio. kr. Desuden er de sagsøgte notorisk ikke betalingsdygtige,"siger han.

Finansiel Stabilitet peger på, at man også er tilkendt renter i de vundne sager, hvilket på papiret har givet bankoprydderen i underkanten af 800 mio. kr. samlet set.

Det er dog højst usandsynligt, at Finansiel Stabilitet nogensinde kommer i nærheden af at inddrive de mange millioner af kroner, da hovedparten af de sagsøgte ikke er betalingsdygtige. Men ifølge Bjerre-Nielsen har det ikke været afgørende, at modparten i flere tilfælde ikke kan betale.

"Vi fører ikke retssager ud fra, hvem der kan betale og ikke kan. Det er ikke rimeligt kun at føre mod dem, der kan. Viser det sig så efterfølgende, at folk ikke kan betale, behandler vi det på samme måde, som når andre ikke kan betale i de banker og sparekasser, vi har overtaget," siger Henrik Bjerre-Nielsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også