Sundhedseksperter til minister: Sæt gang i arbejdet med en stor reform

Sundhedsministeren skal sætte gang i en systematisk indsamling af viden for at komme i mål med en ny sundhedsreform, vurderer eksperter. De opfordrer til, at centrale sundhedsaktører tages med på råd.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF MANDAG MORGEN VIDEREBRAGT AF RITZAU

Presset vokser uge for uge på sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at fremlægge et bud på en samlet sundhedsreform, der skal sætte retningen for Danmarks sundhedsvæsen mange år ud i fremtiden.

Men flere eksperter advarer nu mod at drage forhastede politiske beslutninger. De efterlyser mere viden og større inddragelse af sundhedsvæsenets centrale aktører, skriver Mandag Morgen.

Professor i sundhedsøkonomi og -politik Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet foreslår, at regeringen nedsætter tre arbejdsgrupper, der skal lægge hovedsporene for en kommende sundhedsreform.

”Det gør ikke noget, at regeringens sundhedsreform trækker ud, hvis bare ventetiden bliver brugt på at lave den nødvendige analyse. Det var en af svaghederne ved den tidligere regerings sundhedsreform. Ventetiden kan bruges på at nedsætte tre arbejdsgrupper, der skal udarbejde løsninger på nogle af de centrale udfordringer, som man mærkeligt nok ikke har kortlagt og heller ikke fundet løsninger på,” siger Kjeld Møller Pedersen til Mandag Morgen.

Den første arbejdsgruppe skal udarbejde økonomiske modeller, der kan fremme udflytningen af behandlinger fra sygehuse til kommuner og folks eget hjem. Den anden skal opsamle viden og erfaringer fra de sundhedsklynger, som indbefatter sygehuse, kommuner og praktiserende læger og er bygget op omkring de 21 akutsygehuse. Den tredje arbejdsgruppe skal udpege de opgaver, der kan flyttes fra et sygehus til en kommune eller til de praktiserende læger, og også foreslå, hvordan det skal ske.

Samme opfattelse har en anden af landets førende sundhedseksperter, professor og direktør i forskningscenteret Cpop, Jes Søgaard. Han opfordrer statsminister Mette Frederiksen (S) til at lave firepartsforhandlinger på området mellem regeringen, Danske Regioner, KL og de faglige sundhedsorganisationer.

”De skal tegne det overordnede billede og det store landkort. Hvilke behandlingstyper kan for eksempel lægges fra sygehuse og over til kommuner? Det er lidt tilfældigt i dag. Der er meget store forskelle mellem kommunerne og de forskellige landsdele. Hvornår er en KOL-patient for kompliceret eller for syg til, at vedkommende kan gå fra lungemedicinsk afdeling til praktiserende læge eller speciallæge? Sundhedsstyrelsen skal have et politisk mandat til at definere nogle kvalitetsstandarder og monitoreringsmålere,” siger Jes Søgaard.

Den tidligere VLAK-regering blev stærkt kritiseret for netop ikke at involvere sundhedsvæsenets centrale aktører, før den fremlagde sin sundhedsreform, og at reformen byggede på mangelfulde analyser.

Også formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), mener, at Sundhedsstyrelsen meget hurtigt bør gå i gang med forarbejdet til den kvalitetsplan, der fremover skal styre behandlingen i kommunerne. Planen skal stille klare krav for at sikre et ensartet og højt kvalitetsniveau i alle kommuner, så det ikke afhænger af folks postnummer, om de skal behandles på sygehuset eller i eget hjem.

”Det tager tid at lave en kvalitetsplan, og alle ved, at de vil blive del af en kommende aftale om sundhedsvæsenets udvikling. Derfor kunne man godt sætte arbejdet med at udarbejde kvalitetsplanen i gang allerede med det samme,” siger Stephanie Lose til Mandag Morgen.

Hun mener, at kvalitetsplanen kan starte med at tage fat i de behandlinger, som allerede nu overføres fra sygehuse til kommuner. Det gælder for eksempel hjemmedialyse, blodtransfusion, kemoterapi, hjerterehabilitering og intravenøs behandling.

Foreløbig har sundhedsminister Magnus Heunicke afvist at sætte dato på, hvornår han vil fremlægge et udspil til en sundhedsreform, ud over at den vil komme inden næste folketingsvalg, og at han vil inddrage sundhedsvæsenets aktører på forhånd. Det er ikke sket endnu

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også