Politisk flertal vil have corona-forbud mod store forsamlinger

Regeringen har ladet det være op til arrangører at aflyse store arrangementer. Politisk flertal kræver forbud.
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Statsminister Mette Frederiksen (S) har gentagne gange opfordret arrangører af koncerter, forestillinger og begivenheder med over 1000 deltagere til at aflyse for at mindske spredningen af coronavirus. 

Hun har understreget, at man regner med, at opfordringen bliver fulgt. Men det er ikke nok, og der skal et forbud til ifølge formand Jakob Ellemann-Jensen (V) og et politisk flertal.

"Når det kommer til den usikkerhed, der har været omkring afvikling af arrangementer, er det afgørende, at man går væk fra at anbefale og påbyder i stedet for."

"Det kræver en ændring af epidemiloven, og det er vi klar til at iværksætte med det samme," siger formanden.

Ifølge DR Nyheder ønsker også De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og De Radikale et påbud fra regeringen. Det er et flertal i Folketinget på 94 mandater.

Statsministeren har flere gange sagt, at regeringen følger myndighedernes anbefaling.

"Vi tilrettelægger indsatsen på baggrund af myndighedernes vurdering. Også afvejningen af anbefalinger og tvungne forhold. Jeg udelukker intet," sagde statsministeren efter spørgetimen tirsdag.

Myndighederne kan ikke lave et påbud, men kun indstillinger, siger Venstre.

"Fra myndighedernes side kan man anbefale. Men konklusionen må kunne være, at de ansvarlige politikere så siger, at store arrangementer ikke bliver afholdt. Vi må fjerne den usikkerhed."

"Vi kan ikke stå i en situation, hvor vi som politikere lægger valget ud til en arrangører, der måske har kommercielle interesser i, at noget bliver afholdt," siger Jakob Ellemann-Jensen og fortsætter:

"Jeg tror, at alle gerne vil træffe det rigtige valg. Men har man ikke en medicinsk baggrund og endda en kommerciel interesse, så er man ikke den rette til at træffe det valg."

Om det potentielt store indgreb i forsamlingsfriheden siger formanden:

"Den personlige frihed indebærer ikke retten til at udsætte andre mennesker for fare."

Finansminister Nicolai Wammen (S) fremlagde tirsdag en kompensationsordning for arrangører, der har aflyst events i marts. Det vurderes at koste 90 millioner kroner.

Men fortsætter aflysningerne ind i festival- og koncertsæsonen, så kan det bliver meget dyrere.

Jakob Ellemann-Jensen understreger, at partiet støtter op om regeringens arbejde for at mindske spredningen af coronavirus.

På den længere bane mener Venstre også, at der er behov for at lave en gennemgribende gennemgang af epidemiloven

"Den lov, vi har, er fra 1915. Den er blevet justeret undervejs, men er nok ikke møntet på et samfund, som det er i dag," siger Jakob Ellemann-Jensen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også