PolicyWatch

Erhvervsliv jubler over Økonomistyrelsens beslutning: Corona er ikke force majeure

Regeringens coronarestriktioner betyder ikke, at offentlige myndigheder er forhindret i at betale for varer og tjenesteydelser til private virksomheder, slår Økonomistyrelsen fast. Det vækker lettelse i dansk erhvervsliv.

Foto: Finn Frandsen

Den igangværende coronaepidemi sætter spor over alt. Det gælder ikke mindst i erhvervslivet, hvor omsætning for mange milliarder fra den ene dag til den anden er forsvundet.

Også private virksomheder, der har kontrakter med det offentlige, har været presset. Flere offentlige myndigheder har således forsøgt at annullere ordrer og leverancer fra private virksomheder med henvisning til force majeure.

Men onsdag afgjorde Økonomistyrelsen, at det generelt ikke vurderes at være en situation, hvor staten kan påberåbe sig force majeure:

"Statens forpligtelse er ved de fleste indkøb hovedsageligt at betale for varer og tjenesteydelser. Dette er staten ikke forhindret i som følge af beslutningen om, at medarbejdere i staten skal arbejde hjemmefra. Dette vurderes også at gælde det offentlige i øvrigt."

Melding vækker stor lettelse i Dansk Industri, hvor man har en del medlemmer, der har offentlige myndigheder som kunde.

"Nu kan det offentlige/private samarbejde fortsætte, og det er helt afgørende for tusindvis af virksomheder, der har det offentlige som en central kunde," siger Jakob Scharff, der er branchedirektør i Dansk Industri.

Beslutningen skaber ro om mange arbejdspladser, understreger han og peger på, at private virksomheder har kontrakter med det offentlige for 370 mia. kr. om året – eller ca. 1 mia. kr. om dagen.

"Det er helt afgørende for, at vi nu kan kigge fremad og få en dialog med de offentlige myndigheder om, hvordan vi håndterer den her situation. Men udgangspunktet er ikke, at det hele skal stoppe. Udgangspunktet er, at det skal fortsætte. Vi har nogle aftaler, og dem skal vi selvfølgelig honorere," siger Jakob Scharff og tilføjer, at der nu er skabt klarhed om, at det offentligt privat samarbejde fortsætter.

"Nu er der grund til at kigge fremad. Vi har fået rigtigt mange henvendelser fra virksomheder, der har oplevet udfordringer med aflyste ordrer og leverancer, og derfor er det ekstra positivt, at staten har slået klart og tydeligt fast, at corona ikke er grundlag for force majeure," siger Jakob Scharff.

Relaterede

PolicyWatch_TrialBanner 14 dage.png

Seneste nyt

Job

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier