DE: Chok-effekt har skabt massefyringer, men kurven flader ud

På trods af historiske hjælpepakker til milliarder af kroner, er 18.300 blevet ledige på bare fire dage. Dansk Erhverv vil nu blive klogere på præcis, hvorfor virksomhederne fyrer. 
Foto: Nykredit/PR
Foto: Nykredit/PR

Med den ene milliardhjælpepakke efter den anden, har regeringen og Christiansborg desperat forsøgt at holde hånden under arbejdsmarkedet i de seneste dage, hvor coronaepidemien for alvor har sat sit spor på det danske samfund.

Tal fra Beskæftigelsesministeriet, der er begyndt at føre dag-til-dag-statistik over antallet af nye ledige på arbejdsmarkedet, viser, at der torsdag kom yderligere 3.495 nye ledige, så der i ugens første fire dage er kommet 18.200 flere ledige på det danske arbejdsmarked.

"Det er desværre forventeligt et stykke af vejen efter de meldinger, vi får fra virksomhederne. Mange virksomheder har oplevet, at deres omsætning er forsvundet som dug fra solen og er også uhyre usikre på fremtidsudsigterne," siger Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv

Usikkerhed og styrtdykkende omsætning har betydet, at mange virksomheder har valgt relativt hurtigt at afskedige, siger han.

"Vi kan også se på tallene, at det ramte særligt i starten af ugen, hvor vi havde i omegnen af 7000 tilmeldte nyledige. Derefter er tilgangen så heldigvis løbende aftaget til nu at være på godt det halve med 3500 tilmeldte nyledige."

Hvad er det et udtryk for, at kurven flader ud?

"Dels tror jeg, at chokket har lagt sig, og så har staten jo også været hurtig til at søsætte en række hjælpepakker. Der er mulighed for mere fleksibel arbejdsdeling, der er lønkompensation – også til selvstændige - og der er også kompensation til faste udgifter, det er noget, der gør, at virksomhederne får mulighed for at holde på deres medarbejdere på trods af, at deres omsætning er forsvundet stort set fra den ene dag til den anden," siger han og fortsætter:

"Det vil forhåbentlig være med til at sætte en prop i den ellers ret store fyringsbølge, der var under opsejling i starten af ugen."

Milliardhjælp til virksomhederne

Regeringen har lanceret en række initiativer, der skal holde hånden under arbejdsmarkedet. Senest blev Folketingets partier torsdag enige om en historisk hjælpepakke til erhvervslivet til 100 mia. kr., der blandt andet sikrer kompensation til selvstændigt erhvervsdrivende, der oplever meget store fald i omsætningen, og kompensation for en del af virksomhedernes faste udgifter, hvis de er meget hårdt ramt af coronakrisen.

De fleste af de her initiativer har været kendt siden i hvert fald onsdag, hvor regeringen fremlagde sit seneste store udspil. Alligevel ser man, at virksomheder fortsætter med at nedlægge stillinger både torsdag og fredag. Senest Bestseller i dag. Hvad er virksomhedernes begrundelser for ikke at bruge regeringens hjælpepakker?

"Det er nok desværre, at vi har set, at nogle brancher er blevet uhyre hårdt ramt af nedgang i aktiviteten. Der er nogle brancher, hvor aktiviteten fuldstændigt er forsvundet. Det er også brancher, der i høj grad er påvirket af udviklingen i udlandet. Det ser du inden for tøj- og tekstilbranchen, der har en stor del af deres omsætning i udlandet," siger Tore Stramer og fortsætter:  

"Der må vi jo nok bare erkende, at vi er i en situation, hvor det her globale virusudbrud kommer til at have meget, meget store skadevirkninger på den globale økonomi, og det er nogle skadevirkninger, som nu og her ikke er specielt overskuelige og som kan strække sig over en meget lang periode," siger Tore Stramer.

Han kalder det uomgængeligt at en del virksomheder vælger at afskedige som følge af coronasituationen.

I Dansk Erhverv vil man i de kommende dage blive klogere på præcis, hvorfor mange danske virksomheder har valgt at fyre trods regeringens hjælpepakker. Den viden vil også være med til at danne grundlag for eventuelt kommende politiske tiltag.  

"Vi har søsat en stor medlemsundersøgelse, hvor vi går ud og spørger virksomhederne, om hvordan de vil gøre brug af de her hjælpepakker, og om det er tilstrækkeligt til at dæmme op for de fyringer, som ellers er under opsejling i deres virksomhed. Så det er noget, vi undersøger," siger Tore Stramer.

"Kaskaden af hjælpepakker, der kommer, vil være med til at reducere stigningen i ledigheden, men vi kan ikke undgå at ledigheden stiger. Simpelthen fordi det er så omfattende en nedlukning af økonomien både herhjemme og i udlandet. Det tror jeg også er et vigtigt budskab."

Tror du, der bliver behov for flere tiltag fra regeringens side for at holde hånden under arbejdsmarkedet?

"Det korte svar er ja. Det er desværre en alvorlig udvikling, der løbende accelererer, og jeg tror desværre ikke, at vi har set det værste endnu hverken på sundhedsområdet eller på det økonomiske. Det er også det, regeringen har sagt – de åbner kassen op og er klar til at gribe yderligere ind."

Det sidste budskab er vigtigt, mener Tore Stramer:

"Det er en super vigtig udmelding også for dansk erhvervsliv, at man har vished om at staten står klar til at støtte op om de problemer, der er."

"Er nødt til at reagere"

Bestseller valgte fredag at nedlægge 750 af selskabets 4800 stillinger. Til Finans.dk siger ejer af og adm. direktør Anders Holch Povlsen, at disse dage er en stresstest i erhvervslivet og samfundet, som ingen har prøvet før. Direkte adspurgt hvorfor Bestseller ikke benytter en af regeringens hjælpepakker - bl.a. med mulighed for lønkompensation - frem for nu at afskedige 750 danske ansatte, svarer han:

"Vi vil arbejde hele weekenden med at få et samlet overblik over vores aktiviteter, også i de andre lande. Vi kigger på alle muligheder. Men jeg er nødt til at reagere allerede nu på, at vi ikke står det samme sted om 12 måneder. Det bliver sværere end nogensinde efter dette. Derfor må vi være påpasselige. Bestseller har et fantastisk team af medarbejdere. Jeg vil gøre, hvad jeg kan for at vinde de folk, som vi må sige farvel til, tilbage, når tiden er til det," siger Anders Holch Povlsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også