Første gang nogensinde: EU foreslår at ophæve budgetregler

Følgerne af coronavirus presser EU-landene voldsomt, og undtagelsesbestemmelse er forsøg på at hjælpe dem.
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS / X07006
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS / X07006
AF RITZAU

Medlemslandene i EU skal kunne pumpe så meget kapital ind i deres økonomier, som de måtte ønske for at bekæmpe de alvorlige følger af coronakrisen. 

Såfremt landene ellers godkender et forslag fra EU-Kommissionen. 

Dermed vil de - midlertidigt - kunne se bort fra de normale budgetregler, siger formand Ursula von der Leyen i en videobesked.

"I dag, og det er noget nyt, som aldrig tidligere er gjort, aktiverer vi undtagelsesbestemmelsen. Det betyder, at nationale regeringer kan pumpe så meget ind i økonomien, som de har behov for," siger von der Leyen.

Det er en undtagelsesbestemmelse i Stabilitets- og Vækstpagten. Det er den, der normalt sætter rammerne for EU-landenes offentlige forbrug. 

Undtagelsen vil, hvis forslaget godkendes, give landene mulighed for at låne og investere, som det vurderes nødvendigt. 

Italien, som i øjeblikket vurderes at være værst ramt af coronavirus både menneskeligt og økonomisk, er også det land, som i årevis har bevæget sig på kanten af budgetreglerne. 

Den italienske regering har bedt om, at reglerne bliver lempet, hvilket EU-Kommissionen nu efterkommer. 

Torsdag fremlagde EU-kommissær for konkurrence Margrethe Vestager en midlertidig ordning. 

Ordningen, der blev vedtaget torsdag aften, gør det blandt andet muligt for EU-lande at give direkte statsstøtte til virksomheder i nød. 

Den indeholder en række andre tiltag, der tilfører fleksibilitet under krisen. Den løber til udgangen af i år. Den kan forlænges - om nødvendigt.

Der er desuden afsat 37 milliarder euro fra EU til hjælp. Men som den danske kommissær sagde, vil langt den største del af nødhjælpen til de pressede virksomheder komme fra landene selv. 

Tidligere på ugen sagde Den Europæiske Centralbank (ECB), at den vil opkøbe statsobligationer for 750 milliarder euro og dermed pumpe penge ud i den europæiske økonomi.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også