900.000 jobs rammes i første coronabølge

Danmarks nedlukning kan blive en dyr omgang. Over en million danske jobs kan risikere at blive ramt, vurderer Dansk Industri.
Foto: Tycho Gregers/Ritzau/Ritzau Scanpix
Foto: Tycho Gregers/Ritzau/Ritzau Scanpix

Coronavirussen har efter allerede få uger vist sig at kunne blive en tung byrde for det dansk erhvervsliv, som mange steder allerede er i knæ.

Særligt kommer covid-19-krisen i første omgang til at ramme restauranter, butikker og hoteller og transportsektoren, hvor Dansk Industri vurderer, at virussen kan potentielt kan ramme 900.000 danske jobs-

Det skriver Berlingske.

Men det er kun første bølge. For et bredere udsnit af brancher risikeres at blive ramt på eksporten, og det vil kunne ramme yderligere 840.000 jobs, vurderer DI overfor Berlingske.

"Foreløbig kan vi se, at det bare går den gale vej, og det er ovenikøbet usikkert, hvor meget. Da vi sad tilbage i finanskrisen og så tallene, troede vi, at det aldrig ville ske igen. Nu sidder vi og ser på nogle tal, som kan komme til at overgå dem langt," siger direktør i DI, Kent Damsgaard til avisen.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af en rundspørge blandt DI’s medlemmer, som rummer flere ganske dystre forudsigelser om Dansk Erhvervsliv.

En anden konklusion er, at det danske BNP falder med 6,7 pct., svarende til et tab på næsten 155 mia. kr. i 2020. Til sammenligning dykkede BNP’et under finanskrisen i 2009 med 4,9 pct.

"Der er ingen tvivl om, at virksomheder på tværs af alle brancher føler sig hårdt ramt. Marts bliver slem, men anden kvartal bliver rigtigt hårdt, og det er især fordi, der er lukket rigtigt meget ned: Forsyningsruter, kunder, der ikke kan komme, og underleverancer, der begynder at udeblive," sagde Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri til PolicyWatch.

Undersøgelsen er lavet 16.- 17. marts, og dermed før regeringen i går besluttede sig for at forlænge nedlukningen af Danmark til efter påske.

Forlængelsen af nedlukningen fik Dansk Erhverv til at rejse ønske om endnu flere politiske hjælpepakker.

"Vi står midt i en historisk stor økonomisk krise. En krise, der uundgåeligt vil medføre konkurser, arbejdsløshed og lavkonjunktur. I starten var det udvalgte brancher, som blev ramt stenhårdt. Nu vil flere blive berørt," siger interesseorganisationens direktør, Brian Mikkelsen til Finans.

Folketinget og regeringen har de seneste to uger gennem en række milliarddyre hjælpepakker forsøgt at holde hånden under dansk erhvervsliv. Eksempelvis er der vedtaget en trepartsaftale som sikrer lønkompensation. Pakken gør det muligt for virksomheder at få en lønkompensation på 75 pct. af lønninger på op til 23.000 kroner for virksomheder, der sender medarbejdere hjem, og 90 procent af lønnen op til 26.000 kr. for timelønnede.

Alligevel kan coronavirussens indtog allerede ses i ledighedsstatistikkerne.

I forbindelse med coronakrisen er Beskæftigelseministeriet begyndt at føre dag-til-dag-statistik over antallet af nye ledige på arbejdsmarkedet.

I sidste uge meldte mere end 18.000 danskere sig ledige. Et tal som Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg kaldte "tragisk".

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også