It-branchen holder vejret for effekten af corona-krisen

Det kommer til at ramme, og det kommer til at ramme hårdt, når man spørger aktører i den danske it-branche ovenpå nedlukningen af det danske samfund som følge af corona-krisen. Nysalget vil især lide, lyder det fra flere.
Leif Vestergaard er adm. direktør i Targit. | Foto: PR
Leif Vestergaard er adm. direktør i Targit. | Foto: PR
AF MARIA OIEN, MORTEN STEEN OG JAKOB SKOUBOE

Den danske it-branches største problem var indtil for et par uger siden at finde ansatte. Men det er i den grad historie, efter corona-krisen har ramt branchen.

I fredags kunne ITWatch offentliggøre de første branchetal fra DI, der viser, at it-branchen i DI's seneste branchebarometer slår totalt bak i en særkørsel, DI har foretaget.

Og når man taler med en række repræsentanter fra it-selskaberne, er der ikke skyggen af tvivl. Corona-krisen kommer til at gøre ondt.

Hos softwareselskabet Targit i Nordjylland lyder det fra adm. direktør Leif Vestergaard, at han venter, at det rammer direkte ned i ordrebogen.

"Vi har en forventning om, at nysalg kommer til at være på et minimum i andet kvartal. Alle virksomheder har jo prøvet at finde ud af, hvad kan man skubbe, og hvad kan man ikke. Og vi har også projekter, som er skubbet til den anden side af sommerferien," siger Leif Vestergaard.

Han forklarer, at han internt prioriterer, hvad der er vigtigt at få gennemført, og hvad er det knap så vigtigt at få gennemført.

"Det kommer der en plan ud af inden for så lang tid. Vi kører eksempelvis ikke store marketingskampagner lige nu. For det giver ikke mening. Og så kigger vi på, hvad vi ellers har i værktøjskassen, som vi kan tage i brug," siger han.

Ingen marketing

Hos det store fintech-hus Simcorp, der leverer software til globale storbanker, siger topchef Klaus Holse, at krisen vil ramme alle.

"Der er ingen tvivl om, at corona-krisen vil påvirke på tværs af brancher, og it-branchen vil også blive påvirket. Der er stor usikkerhed om, hvor langstrakt krisen bliver, og hvor hårdt det kommer til at sætte sig i kundernes købelyst."

Klaus Holse er adm. direktør i Simcorp. | Foto: Simcorp/PR
Klaus Holse er adm. direktør i Simcorp. | Foto: Simcorp/PR

Vil I kunne klare jer igennem en opbremsning?

"Det vil vi. Simcorp er godt stillet i forhold til mange andre virksomheder på grund af vores forretningsmodel, hvor vi har en stor del af omsætning, der er sikret på forhånd. Vi har klaret os igennem tidligere kriser, og det vil vi kunne gøre igen," siger han.

Bekymring for vigende indtjening

Hos konsulenthuset Globeteam har adm. direktør Claus Moldow fulgt myndighedernes anbefalinger og blandt andet sendt medarbejderne hjem for at arbejde.

Claus Moldow er direktør i Globeteam. | Foto: Globeteam/PR
Claus Moldow er direktør i Globeteam. | Foto: Globeteam/PR

"Forretningen har indtil nu mere eller mindre kørt videre som normalt. Men min bekymring er, hvornår vores kunder for alvor begynder at skrue ned på grund af en vigende indtjening, eller fordi ressourcerne ikke er til stede. Og så er det bare nemmere at sætte projekter i gang og gennemføre dem, når man sidder over for hinanden ved bordet," siger han og understreger, at det er svært at sige noget endnu, når situationen udvikler sig time for time hele tiden.

Forsigtig optimisme

Hos Comm2ig, der leverer it-infrastruktur til både offentlige og private kunder, er adm. direktør Jimmy Hansen fortsat fortrøstningsfuld.

"Vi har stadig rimeligt at lave, men der er ingen tvivl om, at vi godt kan se, hvilken vej pilen peger. Så spørgsmålet er, hvornår vi vil se flere og flere kunder, som lukker ned. Når det sker, kommer det til at smitte af på os."

Hos infrastruktur-leverandøren oplever man et lille peak, hvor kunder køber udstyr til hjemmearbejdspladser. Det gælder især for det offentliges vedkommende, og samtidig mærker Comm2ig en eksplosion i brugen af videokonferencer – enten på cloudplatform eller low-end udstyr, som kan bruges her og nu, uden at det kræver et stort setup.

"Vi har et stort aftryk i den offentlige sektor, og lige nu bærer det en rimelig del af omsætningen, kan vi se, men det kan også hurtigt flade ud, i takt med at de får løst deres behov på den korte bane," siger Jimmy Hansen.

Hos selskabet, der har hovedkvarter i Kokkedal, nord for København, er lager- og produktionsansatte stadig fysisk tilstede, mens hovedparten – i omegnen af 95 pct. – arbejder hjemmefra.

Hvilken betydning corona-krisen vil få for bemandingen, er endnu for tidligt at spå om, lyder det fra Jimmy Hansen.

"Indtil videre har vi valgt at sige, at det gør vi ikke noget ved. Vi er velkonsolideret, og det vil vi gerne bruge på at ride stormen af. Når det så er sagt, er der ingen af os, der ved, om vi skal to eller fire måneder ud i fremtiden," siger direktøren og fortsætter:

"Lige nu gør vi ingenting og holder fast i vores folk, men vi kan selvfølgelig godt se, at omsætning og indtjening kommer til at tage nogle tæv – hvor mange ved vi ikke endnu."

Kapitalfondene presses

En af de meget store investorer i it-branchen er kapitalfondene, som i stigende grad har fået appetit på it-selskaber. Her vil nogle også blive ramt, lyder det fra brancheforeningen for kapital og venturefondene, DVCA.

"Der er ingen tvivl om, at en række fonde er hårdt ramt. For mange porteføljeselskaber vil være meget udsat under denne krise," siger fagpolitisk chef i DVCA, Jonathan Schacht Halling Nielsen.

Han forklarer, at der er enkelte sektorer, der oplever fremgang under det, der sker nu, men det vil være et fåtal.

"De fleste er ramte, og det rammer tilbage til fondene, der står bag. Min vurdering er, at nogle af de kompensationsordninger, der er lavet, ikke rammer helt præcist alle steder, og derfor oplever vi, at det vil slå igennem hos flere sektorer," siger han.

Hvordan vurderer du fremtiden?

"Tidsperspektivet er ukendt. Vi ved ikke, hvor længe dette vil stå på, og det er det meget alvorlige. Derfor ser vi ind i visse sektorer, hvor det meget vel kan ende med afskedigelser hos virksomhederne."

Han forklarer, at det er for tidligt at tale om den langsigtede effekt af krisen for kapitalfondene, men det er det, DVCA forsøger at få et overblik over nu.

"Der er tale om en meget omfattende opbremsning, men effekten skal vi nok først kunne se senere."

Det har heddet, at der var store mængder penge derude til investeringer i kapitalfonde. Hvordan ser det ud nu?

"Når pensionskassernes formue skrumper som følge af krisen, bliver den relative andel til kapitalfondsinvesteringer dermed også mindre, men igen, det er for tidligt at sige noget om den langsigtede effekt," siger Jonathan Schacht Halling Nielsen.

(Denne artikel er leveret af vores søstersite ITWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også