Finansminister om coronakrise: Ikke bare spørgsmål om udgifter

Sundhedsøkonomer, Etisk Råd og overvismand peger på dilemma ved den høje regning for at redde menneskeliv.
Foto: Niels Christian Vilmann//
Foto: Niels Christian Vilmann//
AF RITZAU

Selv om det kan være et svært spørgsmål at stille sig selv, er debatten om prisen på et menneskeliv blevet en del af diskussionen om, hvor mange penge samfundet bruger på at bekæmpe coronavirus.

Sundhedsøkonomer, Etisk Råd og overvismanden har alle peget på det dilemma, der er i, om de mange milliarder kroner bliver brugt bedst muligt.

Ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) er det ikke bare et spørgsmål om kroner og øre.

"Vi gør alt, hvad kan for at redde så mange menneskeliv som overhovedet muligt og for at være der for dem, der bliver ramt af sygdommen."

"Samtidig tager vi vare på økonomien, det er den måde, vi er på i Danmark. Det er ikke bare et spørgsmål om kroner og øre, vi hjælper hinanden og kæmper for hvert eneste liv, og sådan skal det være," siger han til TV2 News.

Rent økonomisk er det nogle dyre liv, da coronakrisen fortrinsvist ventes at ramme ældre og svækkede, konstaterer Kjeld Møller Pedersen, der er professor og sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet, overfor Kristeligt Dagblad.

Ifølge professor ved Det Nationale forsknings- og analysecenter for Velfærd (Vive) Jakob Kjellberg kunne pengene også bruges på andre ting.

Eksempelvis bliver patienters behandlingsgaranti og andre patientrettigheder suspenderet.

Det bekymrende er, at de milliarder af kroner, som det koster samfundet at begrænse coronasmitten, kunne være brugt på fremtidige investeringer i eksempelvis sundhedsvæsnet.

Noget andet at overveje er prisen for et samfund ifølge overvismanden.

""Nedlukning" af dele af økonomien er en dyr affære. Hvis det oplagt er ineffektivt i forhold til at bremse udbruddet, er det måske tid til at overveje strategien og erstatte den med noget andet? Nu-agtigt," skriver overvismand Carl-Johan Dalgaard fra De Økonomiske Råd på Twitter.

Han henviser til, at Bruce Aylward, en epidemiolog fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har udtalt, at det er selvskadende at lukke hele samfund ned, fordi det ikke er den bedste kur mod corona.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også