Ledigheden i industrien er fordoblet: Det er en dramatisk udvikling

Antallet af industriarbejdere, som melder sig ledige i disse dage, vokser markant
Foto: Ida Guldbæk Arentsen//
Foto: Ida Guldbæk Arentsen//

Coronavirussen har efterhånden spredt sig godt og grundigt til dansk økonomi. Ledighedstallene stiger i rekordfart.

I perioden 1. marts til 23. marts i år er ledigheden blandt ansatte i industrien steget med 1111 personer. Det er en fordobling, hvis man sammenligner med marts sidste år, skriver Børsen på baggrund af tal fra Dansk Metal.

Industrien står årligt for en eksport af varer til en værdi af ca. 600 mia. kr.

“Det er en dramatisk udvikling, og jeg er bange for, at vi kun ser ind i begyndelsen af det her. Mange industrivirksomheder har stadig ordrer inde, men de vil med stor sandsynlighed også blive ramt af det her. Så jo længere tid krisen varer, jo hårdere vil det ramme dansk industri,” siger Thomas Søby, cheføkonom i Dansk Metal til Børsen.

Folketinget og regeringen har de seneste to uger gennem en række milliarddyre hjælpepakker forsøgt at holde hånden under dansk erhvervsliv. Eksempelvis er der vedtaget en trepartsaftale som sikrer lønkompensation.

Pakken gør det muligt for virksomheder at få en lønkompensation på 75 pct. af lønninger på op til 23.000 kroner for virksomheder, der sender medarbejdere hjem, og 90 procent af lønnen op til 26.000 kr. for timelønnede. Alligevel kan coronavirussens indtog allerede ses i ledighedsstatistikkerne.

Samtidig er Beskæftigelseministeriet begyndt at føre dag-til-dag-statistik over antallet af nye ledige på arbejdsmarkedet.

I mandags blev 5900 danskere ramt af ledighed og i sidste uge kom der 22.800 nye ledige.

"Det står allerede klart, at marts 2020 bliver den blodigste måned, der er registreret i arbejdsløshedskøen i hvert fald siden 1930´erne, men formentlig nogensinde i danmarkshistorien. Den kortsigtede nedgang er dermed dybere end under finanskrisen, men håbet er trods alt fortsat, at krisen bliver væsentlig mere kortvarig," skrev Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse om situationen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også